HGM :: EUYO

European Union Youth Orchestra

ORKESTAR MLADIH EUROPSKE UNIJE - AUDICIJA ZA SEZONU 2018.

Orkestar mladih Europske unije jedan je od najprestižnijih i najdinamičnijih svjetskih orkestara. Okuplja najtalentiranije mlade glazbenike Europe, njih oko 140 iz svih 28 zemalja članica Europske unije koji nastupaju pod ravnanjem najpoznatijih svjetskih dirigenata. Orkestar je nastao kako bi se prevladale kulturne, socijalne, ekonomske, religijske i političke razlike i granice, a sve kako bi se postigla glazbena izvrsnost.
Utemeljen je još 1976. g. i od samih početaka djelovanja ima potporu Europskog parlamenta i Europske komisije. Jedinstven je u svijetu po tome što je jedini osnovan odlukom nekog parlamenta, a predsjednik Europskog parlamenta ujedno je i počasni predsjednik Orkestra.
Svake godine članove se bira na audicijama koje se održavaju u svakoj članici Europske unije. Između više od 4000 kandidata u dobi između 14 i 24 godine bira se oko 140 članova orkestra. Ako već postojeći članovi i dalje žele svirati u orkestru i oni moraju ponovno ići na audiciju kako bi nastavili svirati. U Hrvatskoj se audicija organizira u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.
Svake godine ovaj orkestar ide na dvije turneje (proljetnu i ljetnu), a osim u Europi nastupa i u Aziji te Južnoj i Sjevernoj Americi. Članovi orkestra ne primaju honorar, ali besplatno dobivaju mentorstvo, imaju plaćene putne troškove, hranu i smještaj.
Uključivanje u ovaj orkestar je idealna prilika za sve mlade glazbenike, osobito za one koji se u budućnosti žele profesionalno baviti glazbom. Osim toga je i jedinstvena prilika za rad s vršnjacima u višekulturnom okruženju pod vodstvom najboljih stručnjaka.

Ovogodišnja audicija održava se u Glazbenoj školi "Vatroslav Lisinski" 10.11.2017. u terminu od 09:00 do 14:00 kojoj će pristupiti 24 mladih glazbenica i glazbenika iz Republike Hrvatske.

euyo