HGM :: Natjecanje Mia Čorak Slavenska

Natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska"

Glazba i pokret
14. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE
28. - 30. listopada 2022. Centar za kulturu Trešnjevka
Proglašenje pobjednika i gala predstava u Centru za kulturu Trešnjevka, 30. listopada u 18.00 sati.
Ulaz slobodan.

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima
dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih
mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.
Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska, čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

POZIV NA NATJECANJE I PRAVILA ZA PLESAČE SUVREMENOG PLESA:

1.NATJECATELJSKE KATEGORIJE
A kategorija od 6 do 10 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 11 godina.)
Kandidati kategorije A trebaju pripremiti jednu koreografiju u trajanju do 2.00 minute u koreografiji svog mentora ili pedagoga.

B kategorija od 11 do 13 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 14 godina.)

C kategorija od 14 do 15  godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 16 godina.)

D kategorija od 16  godina

Kandidati kategorije B, C i D natječu se izvođenjem zadane i koreografije po vlastitom izboru.
Kotizacija prilikom prijave iznosi 250 kuna.

 

Zadane koreografije:

Obavezna koreografija
B kategorija
Koreografija: Emerencijana Rebić

Obavezna koreografija
C kategorija
Koreografija: Sven Copony

Obavezna koreografija
D kategorija
Koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk

 

Rok za prijavu je 20. 10. 2022.
Prijavnicu  potražite na poveznici
Kontakt: Sandra Čule, 099 3126 563, hgm@hgm.hr

 

Mia Čorak Slavenska

Mia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine. Roditelji su joj bili Hedviga Palme-Čorak i Milan Čorak, ugledni ljekarnik. Od najranije mladosti posvetila se plesu i baletnoj umjetnosti, te je tijekom svoje duge i izuzetne karijere postala ne samo najveća hrvatska balerina, nego sasvim sigurno i jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća. Njezin internacionalni uspjeh započeo je kad je kao osamnaestogodišnja djevojka potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! Tada je dr. Slavko Batušić, pišući o Miji u Hrvatskoj enciklopediji, zapisao: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica, koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda».
U to vrijeme ostvarila je glavne uloge u baletima: Šeherezada, Chopiniana, Žar ptica, Licitarsko srce, Imbrek z nosom, Karneval i Kopelija.
U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, koji stiče kultni status. Susreće slavne ruske plesače, surađuje s tada mladom Janine Charrat, kojoj pomaže uvjerena u njezin talent. Na svoju prvu američku turneju odlazi 1938. kao članica Ballet Russe i od tada bez obzira na povremena gostovanja u Europi ostaje i živi u SAD. Udaje se za Kurta Neumanna, istaknutog austrijskog socijaldemokratskog političara koji napušta Beč sklanjajući se pred Hitlerom.
U svojem najplodonosnijem razdoblju od 1947.-1952. vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, a od 1952.-1954. zajedno s partnerom Fredericom Franklinom Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Posebno se proslavila ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom. U razdoblju 1956.- 1960. snima za TV i postaje zvijezda programa TV mreže NBC.
Na najpoznatijem kalifornijskom sveučilištu UCLA u Los Angelesu nastavlja raditi kao pedagog i ostaje zauvijek prvo ime plesne umjetnosti u Americi.
Mada daleko od domovine, nikad ne zaboravlja svoje korijene, noseći najljepše uspomene na rodni Slavonski Brod i posebno na Zagreb. Kontakte s njom u ime hrvatske države obnavlja devedesetih godina 20.st. naš prvi Generalni konzul u Kaliforniji dr. Mišo Munivrana, koji posredovanjem uglednog skladatelja i dirigenta Sandra Zaninovića, njezinog dugogodišnjeg prijatelja, poziva umjetnicu da posjeti Hrvatsku. Nažalost, visoka životna dob spriječila  ju je u tome.  Mia Čorak Slavenska umrla je 5. listopada 2002. godine u Westwoodu u Kaliforniji, SAD. 

Fondacija „Slavenska Dance Preservation“ sa sjedištem u Los Angelesu, SAD brine i promiče vrijednosti i  ukupnu ostavštinu svjetski ugledne balerine hrvatskog podrijetla Mie Čorak-Slavenske. Osnovana je neposredno nakon smrti balerine u listopadu 2002. godine. Namjera je utemeljitelja Fondacije prikupljanje brojnih svjedočanstava, izjava i tekstova koji govore o velikom doprinosu svjetskoj baletnoj sceni tijekom duge i impresivne karijere u Hrvatskoj, Europi i SAD.
Na čelu Fondacije je kćer umjetnice, gospođa Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu u Los Angelesu, koja je ustupila korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

http://www.miasfilm.com/