HGM :: RECI TO GLAZBOM

RECI TO GLAZBOM

Dolazimo k vama!
PEDAGOŠKI PROGRAMI za učenike predškolske dobi, nižih i viših razreda osnovnih i učenike srednjih škola: Glazba u razredu


Koncerti Glazbe u razredu dopuna su plana i programa nastave glazbene culture, prethode odlasku u koncertnu dvoranu i pružaju mogućnost učenicima da u svom okruženju upoznaju glazbala, glazbu i glazbenike, skladatelje i njihova djela. Program je predložilo Ministarstvo kulture RH, a osmislili su ga mladi glazbenici, bivši studenti Muzičke akademije u Zagrebu. Cilj programa je vratiti glazbu i HGM u škole, a plan je da se školski koncerti, osim u Zagrebu, izvode u cijeloj Hrvatskoj.

 

PRIČA O SLONIĆU BABARU – BOŽIĆNO IZDANJE
Jean Brunhoff - Francis Poulenc
Danijela Petrić, glasovir i Zdenko Niessner, pripovjedač - moderator.
Priča o sloniću Babaru predstava je u formi glazbeno-kazališnih radionica, a namijenjena je djeci predškolske dobi (od 3-7 godina) sa ciljem upoznavanja specifičnoga glazbenog izraza, a to je priča dočarana glazbom.
Predstava se temelji na djelu francuskog skladatelja Francisa Poulenca (1899. -1963.) Slonić Babar (originalni naslov: L’histoire de Babar, le petit éléphant) skladanom prema popularnoj priči Jeana Brunhoffa o zgodama malog slona Babara. Ova interaktivna predstava namijenjena je ne-kazališnim prostorima (dječji vrtići, škole, bolnice), u kojoj, osim pripovjedača i pijanista, sudjeluju i djeca oživljavajući lutke, izrađujući scenografiju te aktivno sudjelujući u predstavi. Umjetnici cijeli program izvode kostimirani.
Broj djece – sudionika u predstavi/radionici: maksimalno 50
Trajanje: 45 minuta

 

MALI VODIČ KROZ GLAZBU
Selma Pustički, prof. violine
Mali vodič kroz glazbu je edukacijsko-interaktivni program koji djeci predškolske i rane školske dobi pruža iskustvo klasične glazbe na njima prihvatljiv i prilagođen način.
Program je podijeljen na šest cjelina: upoznavanje glazbenih instru-menata, doživljaj glazbe, povijest glazbe kroz glazbena razdoblja i najpoznatije skladatelje, pokret kroz glazbu (plesna glazba), glazbeno maštanje (programna glazba) i glazbeno putovanje svijetom (upoznavanje glazbe po državama). Program je predviđen za manje skupine djece, a izvode ga vrhunski profesionalni glazbenici. Svrha ovog programa je uvesti djecu u čarobni svijet glazbene umjetnosti, predstaviti im sastavnice glazbe te im omogućiti da kroz igru i pokret i sami sudjeluju u njezinu kreiranju i izvođenju, ne bi li i sami, kad odrastu, postali zaljubljenici u ovu najtajnovitiju od svih umjetnosti.

 

PRIČA O GLASOVIRU
Edukativni koncert Priča o glasoviru namijenjen je djeci nižih i viših razreda osnovne škole. U 45 minuta, potkrijepljeno živom i zanimljivom prezentacijom o glasoviru i nastanku i razvoju tog instrumenta, možete uživati u Bachovoj Dvoglasnoj invenciji u C duru, Chopinovoj Mazurki op. 68, br. 1, u C duru i skladbi What’s the time? Krešimira Seletkovića; u interpretaciji Katarine Krpan, profesorice Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).
Koncert traje 30, 45 ili 60 minuta, ovisno o dobi publike.

 

CRTIĆ MeDo
Jazz kvintet (truba, saksofon, gitara, bas gitara, bubnjevi) izvodi glazbu iz crtanih filmova, a pritom su svirači kostimirani u: Spužvu Boba, Garfielda, Tinky Winkyja, Shreka i Freda Kremenka.
Cilj je ovog programa upoznati djecu s instrumentima i glazbenim stilovima popularne glazbe (jazz, samba, reggae, pop, bembe).
Trajanje programa: 45 min (za vrtiće 35 min).

 

ZAGREBAČKI PUHAČKI TRIO
Dario Golčić, oboa
Domagoj Pavlović, klarinet
Žarko Perišić, fagot

Edukativni koncerti Zagrebačkog puhačkog trija djecu upoznaju s puhačkim instrumentima, s tehnikom disanja, prepoznavanjem skladbi i ritmičkih različitosti.
Koncerti traju 30, 45 ili 60 minuta, ovisno o dobi publike.

 

GUDAČKI KVARTET PORIN
Ivan Novinc, violina
Tamara Petir, violina
Natalija Anikeeva, viola
Neva Begović, violončelo

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola: I. M. Jarnović, W. A. Mozart, B. Smetana, A. Piazzolla te kompilacija rock glazbe u obradi za gudački kvartet.
Slušanjem glazbe djeci se predstavljaju gudački instrumenti, objašnjava im se oblik menueta i trija, pojava dvije teme, promjene karaktera pri promjeni tonaliteta, programnost u glazbi. Djecu se potiče na aktivno sudjelovanje i iznošenje osobnih zapažanja. Za srednje škole: djela se izvode sukladno razdoblju koje učenici trenutačno obrađuju na nastavi.

 

GUDAČKI KVARTET SEBASTIAN
Anđelko Krpan, violina
Korana Rucner, violina
Nebojša Floreani, viola
Zlatko Rucner, violončelo

Edukativni koncerti djecu upoznaju s gudačkim instrumentima, a
trajanjem i programom prilagođeni su dobi mlade publike.

 

CABARET
Akademski solo pjevač Božo Peričić, glumac Gradskog kazališta Komedija, „postaje” i za Vas pripovijeda i pjeva priču Kurta Weilla, spominjući se svih velikana, suvremenika spomenutog umjetnika te najpoznatijih songova tog razdoblja.

 

GUSLE MOJE ELEKTRIČNE
Hrvatska glazbena mladež, Binocular teatar i Željko Vukmirica pozivaju vas na opuštajuću, modernu i transcendentalnu interpretaciju hrvatske glazbe kroz predstavu Gusle moje električne. Od bećarca, ganga, Linđa, klapa do modernog splitskog tehna provest će vas naš proslavljeni komičar Željko Vukmirica i Valent Samardžija. Namjera ove predstave je prikazati tradicionalnu kulturu u njenim najduhovitijim oblicima te spojiti tradicionalno s modernim. Program je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolskom uzrastu.

30. godina Nagrade Ivo Vuljević

Dobitnici Nagrade Ivo Vuljević
Svršetak studenog 2017.
Muzej Mimara

28. prosinca 2017.
Laureati & Komorni orkestar HGM-a & Cellomania
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, velika dvorana

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Osim organiziranja koncertnih
nastupa, Hrvatska glazbena mladež od 1988. godine dodjeljuje i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika u tekućoj godini na samom kraju godine, ove godine iznimno 28., a ne 29. prosinca. Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.


Pročitajte više

POSEBNI PROJEKTI

ETHNO CROATIA

ETHNO je kombinacija seminara, koncerata i nastupa koja glazbenicima daje mogućnost međusobnog učenja različitih glazbenih kultura.
To je životno iskustvo razmjene i prijateljstva kroz glazbu. Mreža Ethno kampova je dio mreže JMI u Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Ugandi, Hrvatskoj, Škotskoj i Estoniji koja okuplja preko 400 glazbenika iz cijeloga svijeta.
Svi glazbenici između 18-30 godina starosti koje zanima etno / folk / world music, a sviraju neki od akustičnih instrumenata ili pjevaju, dobrodošli su na međunarodni Ethno kamp u Grožnjanu tijekom kojega će se družiti s
mladim glazbenicima iz Indije, Švedske, Zambije, Jordana, Makedonije, Danske, Francuske, Belgije, Velike Britanije i Hrvatske te učiti od njih o glazbi zemalja iz kojih ti sudionici dolaze.
Svaki polaznik mora pripremiti jednu tradicijsku pjesmu, ples ili melodiju iz svoje zemlje te naučiti ostale polaznike. Kako bi vam olakšali stvar, tu su i mentori koji će pomoći u aranžiranju i harmonizaciji kad zatreba. Pjesme
se uče, aranžiraju i uvježbavaju sredinom mjeseca srpnja u Grožnjanu.
Nakon toga slijedi mala turneja.
Radionice se odvijaju svake godine u srpnju.

Kontakt: Tel: 01 / 6111 604
www.ethno-world.org Pročitajte više...


GLAZBA I POKRET

12. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE - 23. - 25. studenoga 2018.

GALA KONCERT
25. studenoga 2018. u 18 sati
Centar za kulturu Trešnjevka

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, kristalne statue, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora.
Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u baletu.
Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska, čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska – natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake druge godine.

Svi korisnici programa HGM-a uz prethodnu najavu mogu prisustvovati Gala koncertu - nastupu pobjednika ovog natjecanja.


Pročitajte više...


STRUČNE ŠKOLSKE EKSKURZIJE

Hrvatska glazbena mladež Vas vodi u Beč, Salzburg, Eisenstadt, Cremonu, Milano ili Parmu. Destinacije su odabrane zbog svog značaja i doprinosa glazbenom i kulturnom naslijeđu Europe.
Ekskurzije se organiziraju i dogovaraju sa svakom pojedinom školom u Republici Hrvatskoj.Pročitajte više...


MEĐUNARODNI KULTURNI CENTAR HGM U GROŽNJANU

Svjetsko mjesto susreta glazbene mladeži

1969.-2017. – gotovo pola stoljeća umjetničkog djelovanja

Cjelovitošću programa Međunarodni kulturni Centar u Grožnjanu desetljećima privlači generacije umjetnika, mladih glazbenika, pedagoga i prijatelje umjetnosti i glazbe. Od osnutka Međunarodnoga kulturnog centra u Grožnjanu više od 30 tisuća mladih i njihovih mentora iz 100 zemalja sudjelovalo je u njegovim aktivnostima.

Ove godine, od svibnja do listopada, u okviru programa MKC HGM održat će se više od 40 radionica, 80 koncerata, seminari, simpoziji i natjecanja. U programu MKC HGM u Grožnjanu su, osim glazbenika, svoje mjesto našli plesači, arhitekti, glumci, skladatelji, slikari i brojne udruge mladih.

Ne dopustite da ova umjetnička godina prođe bez Vas:
DOBRODOŠLI U MEĐUNARODNI KULTURNI CENTAR HGM U GROŽNJANU! 

Pročitajte više...

JAZZ LAB

Jazz Lab je projekt tri partnera: Muzičke akademije u Zagrebu,
Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji imaju zajednički cilj - osnivanje jazz odjela Muzičke akademije u Zagrebu, uz kontinuirane aktivnosti i pripreme, kako bi se taj cilj doista i ostvario.

JAZZ LAB RADIONICE
održavaju se svakog utorka
od 17. 10. do 28. 11. 2017.
i od 6. 2. do 27. 3 2018.
te od 17. 4. do 15. 5. 2018., svaki utorak osim 1. 5.
u MM-u, Studentski centar, u Savskoj, od 17 do 20 sati.

Sve su radionice besplatne!

HGM ovim programom nudi kontinuiranu, organiziranu nastavu s vrhunskim jazz pedagozima, renomiranim glazbenicima, jedinu takvu vrstu neformalnog jazz obrazovanja u Republici Hrvatskoj!


Pročitajte više

Posebni projekt: Blackboard Music Project/ Školska ploča s notnim crtovljem

RADIONICA ZA ANSAMBLE – Programi za mladu publiku
Centar za kulturu Maksimir

Trenutačno ne postoji formalno obrazovanje za producente, glazbenike i organizatore koji rade na polju glazbene produkcije za mladu publiku. Osnovu projekta čini pristup „učim-radeći“ u kojem izabrani ansambl radi s jednim ili više producenata na programsko-produkcijskom dijelu koncerta.
Projekt otvara nove načine i perspektive u izgradnji većih kapaciteta i povećanju inicijativa usmjerenih stvaranju publike.
Razvoj publike prirodno je integriran u cilj projekta – povećati kvantitetu i kvalitetu koncerata za mladu publiku u Zagrebu, kao i povećati mogućnost razmjene koncerata između svih europskih zemalja.

Temeljem iskustava s Yam session Zagreb 2015., pogledanih 10 prezentacija i predavanja te organizirane radionice u suradnji s Kvartetom Porin 2016., odlučili smo u Zagrebu ponovno održati radionicu za glazbene
profesionalce, koji rade glazbene produkcije za mlade.

Pročitajte više