HGM :: MKC Grožnjan

Međunarodni kulturni centar HGM u Grožnjanu

SVJETSKO MJESTO SUSRETA GLAZBENE MLADEŽI od 1969.

Od osnutka MKC HGM u Grožnjanu do danas, 23 tisuće mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja, sudjelovalo je u aktivnostima Međunarodnog kulturnog centra u Grožnjanu. U programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži  osim glazbenika svoje mjesto našli su, plesači, arhitekti, glumci, skladatelji i brojne udruge mladih.

Ovaj Centar je međunarodni kulturni laboratorij, centar za učenje i razmjenu iskustava, posvećen promociji vrijednosti Grožnjana, Istre i Hrvatske. Uz visoko umjetničko obrazovanje i brojne glazbene radionice opuštajući ambijent Grožnjana i ljepota  prirode nudi intelektualno i umjetničko obogaćivanje.

Zahvaljujući brojnim likovnim umjetnicima i organizaciji HGM-a, Grožnjan danas ima međunarodno priznat status grada umjetnika.

U Hrvatskoj danas gotovo da nema ni jednog glazbenika koji tijekom svog školovanja i profesionalnog rada barem jedanput nije bio vezan za Kulturni centar u Grožnjanu, dok je i nemali broj onih koji su kao mladi dolazili kao polaznici, a kasnijih godina kao mentori. Najpoznatija svjetska imena iz područja klasične glazbe, kao što su Šafran, Žislin, Flahsman, Dešpalj, Lutoslavski i drugi boravili su i radili u Grožnjanu.
Projekt Međunarodnog kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu svega je 15-ak godina mlađi od organizacije koja zadnjih 55 godina predstavlja najveću mrežu za mlade i glazbu u Republici Hrvatskoj, a dio najveće svjetske organizacije Jeunesses Musicales International sa sjedištem u Bruxellesu.

Od 1969. godine, kada je osnovan, osnovni cilj “grožnjanskog projekta” je stvaranje kontinuiranog međunarodnog umjetničkog centra otvorenog mladim ljudima iz cijelog svijeta dajući im mogućnost susreta, razmjena ideja iskustava i učenja. Pojam ljetnih muzičkih kampova kreirala je upravo Jeunesses Musicales International, organizacija koju je UNESCO smatrao najvažnijom kulturnom organizacijom mladih na području glazbe i koja je ujedno bila osnivačem Međunarodnog savjeta za glazbu pri UNESCO-u. Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu imao je značaj prvog i jedinog međunarodnog kampa koji je osnovao i vodio JMI. Danas Hrvatska glazbena mladež vodi Centar samostalno. Svrha projekta nije samo obnova kuća i organiziranje aktivnosti tijekom šest mjeseci svake godine, već i vraćanje Grožnjanu urbane funkcije kroz intenzivne kulturne aktivnosti.

Početak rada Međunarodnog kulturnog centra HGM u Grožnjanu 2006. godine okrunilo je potpisivanje protokola kojim je MKC HGM u Grožnjanu proglašen Svjetskim centrom susreta Glazbenih mladeži - Međunarodne organizacije glazbenih mladeži –JM.

Time je Kulturni centar u Grožnjanu ponovo postao svjetski centar susreta svih svjetskih udruženja glazbenih mladeži.
Na plenarnom susretu članica Europske mreže kulturnih centara s povijesnim spomenicima ACCR (European Network of Cultural Centres – Historic Monuments, održanom u listopadu 2008. godine, Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu proglašen je punopravnim članom mreže. Primitak Centra u asocijaciju koja okuplja 40 članova iz Europe, Brazila i Kanade, dodatni je pokazatelj vrijednosti  rada Centra kroz mnoge godine.

Ove godine, od svibnja do listopada, u programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu održavati će se radionice, seminara i simpoziji iz područja plesa, filma, glume, likovne umjetnosti, arhitekture i seminara iz područja civilnog društva. U okviru ciklusa pod nazivom Grožnjansko glazbeno ljeto održati će se preko 50 koncerata te međunarodni festivali.