HGM :: natjecanja i nagrade

Natjecanja i nagrade

30. godina Nagrade Ivo Vuljević

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na obilježavanje
30. dodjele nagrade Ivo Vuljević,
koja će biti proslavljena dvjema priredbama:

Svečanom promocijom knjige „Ostavština vizionara“
i koncertom
dosadašnjih laureata – Ivana Krpana, Katarine Krpan, Krunoslava Babića, Srebrenke Poljak, Valentine Fijačko te Petrita Çekua i Ivane Bilić

koji će se održati 28. studenoga 2017. g. u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u 19.30 sati

Tom prigodom biti će obavljeno ime jubilarnog laureata

te
koncertom i svečanom dodjelom 30. nagrade „Ivo Vuljević“
28. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

na kojem če osim dobitnika za 2017. godinu nastupiti dosadašnji laureati Nagrade:
Anđelko Krpan, Marin Maras, Marco Graziani, Katarina Kutnar uz gudački orkestar HGM-a,
te ansambl Cellomania pod umjetničkim vodstvom prof. Valtera Dešpalja kojeg čine Latica Anić,
Neva Begović, Jadranka Gašparović, Petra Kušan, Monika Leskovar, Alja Mandić, Smiljan Mrčela, Karmen Pečar, Marie Spaemann, Zita Varga, Vid Veljak i Pavle Zajcev.
Kao solisti predstavit će se Pavao Mašić i Martina Fijak. 


Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Dobro nam došli.NATJEČAJ IVO VULJEVIĆ ZA 2017. GODINU

Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.
Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su: Radovan Vlatković, Lidija Horvat, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparević, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački
kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang, Igor Lešnik, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Valter Dešpalj (u povodu 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar.

NATJECANJE PAPANDOPULO

 

ZVIJEZDE KOJE DOLAZE, pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
26. listopada 2017. u 19.30
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija
pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika
Papandopulo. Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecate-ljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu.
Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogatog stvaralačkog života koji je trajao više od šest desetljeća.

Ove se godine Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – glasovir, pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.
Završni će koncert pobjednici održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Glazba i pokret
11. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

24.-26.11.2017. CEKATE

10. Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE

24.-26.. studenog 2017.

GALA KONCERT

26. studenog 2017., nedjelja u 18 sati

Centar za kulturu Trešnjevka


Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.


POZIV NA NATJECANJE I PRAVILA ZA PLESAČE SUVREMENOG PLESA:

1. NATJECATELJSKE KATEGORIJE

A kategorija 6 do 10 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 11 godina.)

Kandidati kategorije A trebaju pripremiti jednu koreografiju u trajanju do 2.00 minute u koreografiji svog mentora ili pedagoga.


B kategorija od 11 do 13 godina (svi prijavljeni na dan pocetka Natjecanja trebaju biti mlađi od 14 godina.) Linkovi sa snimkom obaveznih koreografija - Koreografkinja: Ilijana Lončar

https://www.youtube.com/watch?v=f3NovPfdNfY

https://www.youtube.com/watch?v=5JB0HNoB9rA

C kategorija od 14 do 15 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 16 godina.)

Linkovi sa snimkom obaveznih koreografija:

https://youtu.be/U9VrLB4STs4

https://youtu.be/IIg82oCMzNw

D kategorija od 16 godina
Linkovi sa snimkom obaveznih koreografija. Koreografkinja: Jasna Čizmek Tarbuk.

https://youtu.be/GsFKP7Z9rj0

https://youtu.be/STfzBTo6m98

Kandidati kategorije B, C i D natječu se izvođenjem zadane i koreografije po vlastitom izboru.


Kontakt: Sandra Čule, 0993126563, hgm@hgm.hr

 

Grad Zagreb, pa tako i Hrvatska, mogu se pohvaliti bogatom tradicijom u razvoju i njegovanju suvremenog plesnog izričaja. Pa ipak, koliko god bili zaljubljeni u plesnu umjetnost, mladi se rijetko odlučuju za tu profesiju - bilo kao plesači bilo kao koreografi. Potreba iznalaženja novih načina približavanja ove najkompleksnije izvedbene umjetnosti djeci i mladima – kako u smislu aktivnog bavljenja plesom kao profesijom, tako i u smislu stvaranja educirane plesne publike - sve je snažnija.

Čak i kad bi u Hrvatskoj obrazovanje u suvremenom plesu bilo savršeno organizirano i djelovalo u savršenim uvjetima (od čega smo prilično daleko već i zbog centraliziranog sustava), formalno obrazovanje ne bi bilo dovoljno. Revije i natjecanja, seminari, radionice, susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, podizanju standarda u svakom smislu, navikavanju na oštru konkurenciju i brušenje doista darovitih pojedinaca, spremnih na sva odricanja koja ovo zanimanje zahtijeva.

Jednako tako treba omogućiti mladim koreografima suvremenog plesa i klasičnog baleta da svoje kreativno stvaralaštvo prezentiraju na natjecanjima, kako bi potvrdili kvalitetu svog izričaja i dalje se kreativno razvijali. Budući da takvih natjecanja u nas gotovo da i nema, nerijetko potvrdu svog rada traže izvan Hrvatske.

Hrvatska glazbena mladež pronalazi u ovom segmentu svoju ulogu i misiju kao jedina krovna udruga mladih i za mlade u glazbi koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež, s posebnim naglaskom na glazbu i suvremeni ples unutar nje. Već gotovo 30 godina mkc hgm u Grožnjanu (od ove godine Svjetsko mjesto susreta glazbene mladeži – JMI World Meeting Centre) organizira radionice suvremenog plesa i plesnog kazališta za mlade, dajući mladima mogućnost da intenzivno rade na upoznavanju i usavršavanju raznih plesnih tehnika i stilova, radeći s vrsnim domaćim i inozemnim pedagozima i koreografima.

U nastojanju da ovo natjecanje postane tradicionalno, a s vremenom i međunarodno, svakako nam je u interesu poticanje nacionalne i međunarodne afirmacije mladih suvremenih plesača i koreografa hrvatskih državljana te kulturno-turističke promidžbe Grada Zagreba kao regionalnog centra suvremenog plesa.

Od iznimne je važnosti pokrenuti i održati redoviti ritam nacionalnog natjecanja mladih plesača i koreografa suvremenog plesa, unatoč svim postojećim problemima. Tako će mladi plesači biti motivirani da se, unatoč preopterećenosti i premorenosti, posvete svojoj umjetnosti i time napreduju. Osim toga, putem natjecanja mladi plesači nadilaze prosječnost, podižući tehničku i umjetničku razinu svoga plesnog izraza, a time i razinu hrvatskoga suvremenog plesa.

Upravo taj dodatni intenzivni rad, rad povrh redovite nastave, suština je koju nam donose natjecanja. Konzistentnost i transparentnost pravila, ugled institucija suosnivača, voditelja projekta te članova ocjenjivačkog suda jamstvo su vrhunske razine već njegova prvog izdanja, kao zaloga za budući uspjeh i značaj.

Desa Virant i Dinko Bogdanić - voditelji projekta natjecanja

 

mia čorak slavenskaMia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine. Roditelji su joj bili Hedviga Palme-Čorak i Milan Čorak, ugledni ljekarnik. Od najranije mladosti posvetila se plesu i baletnoj umjetnosti, te je tijekom svoje duge i izuzetne karijere postala ne samo najveća hrvatska balerina, nego sasvim sigurno i jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća. Njezin internacionalni uspjeh započeo je kad je kao osamnaestogodišnja djevojka potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! Tada je dr. Slavko Batušić, pišući o Miji u Hrvatskoj enciklopediji, zapisao: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica, koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda».

U to vrijeme ostvarila je glavne uloge u baletima: Šeherezada, Chopiniana, Žar ptica, Licitarsko srce, Imbrek z nosom, Karneval i Kopelija.

U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, koji stiče kultni status. Susreće slavne ruske plesače, surađuje s tada mladom Janine Charrat, kojoj pomaže uvjerena u njezin talent. Na svoju prvu američku turneju odlazi 1938. kao članica Ballet Russe i od tada bez obzira na povremena gostovanja u Europi ostaje i živi u SAD. Udaje se za Kurta Neumanna, istaknutog austrijskog socijaldemokratskog političara koji napušta Beč sklanjajući se pred Hitlerom.

U svojem najplodonosnijem razdoblju od 1947.-1952. vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, a od 1952.-1954. zajedno s partnerom Fredericom Franklinom Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Posebno se proslavila ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom. U razdoblju 1956.- 1960. snima za TV i postaje zvijezda programa TV mreže NBC.

Na najpoznatijem kalifornijskom sveučilištu UCLA u Los Angelesu nastavlja raditi kao pedagog i ostaje zauvijek prvo ime plesne umjetnosti u Americi.Mada daleko od domovine, nikad ne zaboravlja svoje korijene, noseći najljepše uspomene na rodni Slavonski Brod i posebno na Zagreb. Kontakte s njom u ime hrvatske države obnavlja devedesetih godina  20.st. naš prvi Generalni konzul u Kaliforniji dr. Mišo Munivrana, koji posredovanjem uglednog skladatelja i dirigenta Sandra Zaninovića, njezinog dugogodišnjeg prijatelja, poziva umjetnicu da posjeti Hrvatsku. Nažalost, visoka životna dob spriječila  ju je u tome.  Mia Čorak Slavenska umrla je 5. listopada 2002. godine u Westwoodu u Kaliforniji, SAD. 


Fondacija „Slavenska Dance Preservation“ sa sjedištem u Los Angelesu, SAD brine i promiče vrijednosti i ukupnu ostavštinu svjetski ugledne balerine hrvatskog podrijetla Mie Čorak-Slavenske. Osnovana je neposredno nakon smrti balerine u listopadu 2002. godine. Namjera je utemeljitelja Fondacije prikupljanje brojnih svjedočanstava, izjava i tekstova koji govore o velikom doprinosu svjetskoj baletnoj sceni tijekom duge i impresivne karijere u Hrvatskoj, Europi i SAD.

Na čelu Fondacije je kćer umjetnice, gospođa Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu u Los Angelesu, koja je ustupila korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

www.slavenskadancepreservation.org

Natječaj za 11. Imagine Croatia

imagine croatiaNatječaj za mlade glazbenika i glazbenice u dobi od 12 do 20 godina. Festival je je prigoda za njihovo javno predstavljanje publici i promociju glazbe koju izvode.
Natjecatelji moraju biti u mogućnosti izvesti program do 30 minuta glazbe u kojem se posebno cijene vlastite skladbe. Za nastup u finalu Imagine Festivala u Zagrebu treba se prijaviti i proći predselekciju za vašu županiju.

 

12. studenoga 2017. Predselekcija za Zagreb i Zagrebačku županiju
3. i 4. prosinca 2017. Finale 11. Imagine Croatia


Prijava za festival mora sadržavati prijavnicu: kontakt osobu, broj mobitela, mail adresu, opis projekta i koncept nastupa, program do 30 minuta glazbe zvučni ili video zapis barem 3 skladbe ili približno 10 minuta glazbe (MC, CD, DVD, MD), životopis izvođača / osnovni podaci o grupi (popis članova s godinama rođenja), te fotografiju (JPG).


NATJEČAJ

Za nastup u finalu Imagine Festivala u Zagrebu treba se prijaviti i proći predselekciju za vašu županiju.
Predselekcija za Zagreb i Zagrebačku županiju održat će se u nedjelju, 12. studenoga 2017. u Klubu hrvatskih glazbenika SAX, Palmotićeva 22/2, Zagreb.
Dvije odabrane grupe na predselekciji predstavljat će Zagreb i Zagrebačku županiju na finalnim koncertima
3. i 4. prosinca 2017., ponovo u istom klubu.

Ukoliko se u vašoj županiji ne organizira predselekcija, prijavite se izravno na natječaj za finalni koncert do 10. studenoga 2017., pa će o vašem sudjelovanju na finalu odlučiti ocjenjivački sud čija će vam odluka biti dostavljena nakon zadnje predselekcije u Zagrebu.

Ulazak u finale će jednoj od grupa omogućiti nastup i natjecanje na međunarodnom festivalu IMAGINE 2018. te na nacionalnom festivalu u jednoj od zemalja organizatora Imagine festivala, a ostale nagrade su gostovanja na festivalima, Imagine Sweden u Švedskoj, Imagine France
u Francuskoj, Imagine Spain u Španjolskoj i još niz vrijednih nagrada, koje ćemo objaviti neposredno prije finala.

U Hrvatskoj se ovaj festival organizira od 2007. godine pa će se ove godine održati njegovo 11. izdanje.

Detaljne informacije o propozicijama, predselekcijama i načinu
prijavljivanja naći ćete na www.hgm.hr.

Radost slikanja uz glazbu - NATJEČAJ


Impresionizam Claudea Debussyja

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju: glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da učenike upoznaju s impresionizmom, kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije, prije samog pristupanja Natječaju.

Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i
likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: četvrtka, 1. ožujka 2018. na adresu:
Hrvatska glazbena mladež, Trg Stjepana Radića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj,
glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.

Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije u 9. travnja 2018.

 

UVJETI NATJEČAJA:
1. Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske
2. Svako dijete, svaki učenik se može natjecati s jednim likovnim djelom
3. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama
4. Na poleđini rada potrebno je napisati: Ime i prezime učenika-autora, razred koji pohađa; ime vrtića/škole; grad, adresu i broj
telefona škole; ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora; kompozitora i naziv glazbenog djela koje se slušalo. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, iste je potrebno priložiti na listu papira formata A4.
Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
5. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, ako i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

 

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

Pročitajte više