HGM :: Dobitnik nagrade Ivo Vuljević

Dobitnik Nagrade Ivo Vuljević za 2021. godinu

SVEČANA DODJELA NAGRADE HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI
‘‘IVO VULJEVIĆ’’ ZA 2021. GODINU

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Zagreb, 19. studenoga 2021. – Ovogodišnja 34. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladom pijanisti
Lovri Marušiću, a svečano uručenje održat će se 8. prosinca 2021 s početkom
u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

34. Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži

U obrazloženju Nagrade Ocjenjivački sud istaknuo je: „Mekan i odmjeren udar prstom o tipku, uvijek smislom povezan s onim što je prethodio kao i s onim što slijedi, a tako i s cjelinom protoka glazbenih misli; osim što je odmjeren, udar uvijek zatitra ljepotom. Taj osjećaj za ljepotu tona prirođen je dar pijanista Lovre Marušića i on ga iskazuje prirodno poput disanja, ipak uvijek svjestan da intuicija nije dovoljna i da um i znanje itekako podupiru taj dar pri građenju umjetničke interpretacije.“

Lovre Marušić

Ovogodišnji članovi Ocjenjivačkog suda bili su: maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr.sc. Naima Balić, , red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš. Intenzitet doticaja s tipkom uvijek u funkciji zvuka koji će proizvesti, osjećaj za kantilenu, naracija usklađena s interpretiranim stilskim značajkama, uravnoteženi smisao za građenje cjeline i, dakako, bogata i izražajna tonska ljestvica – sve su to značajke pijanista Lovre Marušića dodali su članovi žirija.

Marušić je nositelj više nagrada i pobjednik na više uglednih natjecanja, od kojih je posljednje, ono u Clevelandu, među najvećima. Naime, na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u osvojio je srebrnu medalju. Svoj izniman talent Marušić je njegovao tijekom svog školovanja kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu, profesora Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića u Zagrebu, Natalije Trull u Moskvi i Grigoryja Gruzmana u Weimaru. Rad koji je time obuhvaćen, neprestana misao o glazbi, podrazumijevaju se za umjetnika njegova senzibiliteta.

Uspjesi su posljedica osviještenoga radnog i emocionalnog procesa i dokazuju da njegova interpretacija na djelotvoran način afirmira određena estetska gledišta jer s lakoćom uspijeva uspostaviti suptilnu komunikaciju između glazbenog djela i njegova slušača. Pritom nije nevažno zaključiti kako je Marušić, djelujući kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u mogućnosti prenositi tako oblikovani svjetonazor na mladi pijanistički naraštaj. Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podržao rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost.

Dobitnici nagrada su brojni mladi glazbenici solisti kao i komorni ansambli koji su svojim djelovanjem ostvarili izuzetne uspjehe u zemlji i inozemstvu. Dodjelu Nagrade Ivo Vuljević koju organizira HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije i HAZU podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAZU, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević je HEP koji dugi niz godina podupire hrvatsku kulturu, mlade i obrazovanje.


 

33. Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži

Svaki projekt Hrvatske glazbene mladeži, a ima ih previše da bi ovdje bili nabrajani, ima osmišljenu i korisnu zadaću podjednako u pomoći koja se pruža mladim umjetnicima na početku karijere, kao i u odgoju mlade publike i njezinu obrazovanju te pripremanju za budućnost u kojoj će svijest o važnosti glazbe i umjetnosti u cjelini kao dijela nacionalne kulture biti nezaobilazni dio svakodnevice.

Upravo iz tog motrišta valja procjenjivati značenje i težinu Nagrade Ivo Vuljević, koja iz godine u godinu, više od tri desetljeća, prepoznaje najvrjednije umjetničke osobnosti među mladim glazbenicima i vodi računa o cjelokupnom liku mlade osobe i perspektivi koju takav mladi umjetnik već naznačuje ili možda tek daje naslutiti.

Hrvatska glazbena mladež od 1988. godine dodjeljuje godišnju Nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika, ove godine 9. prosinca u Atriju palače HAZU u Zagrebu. Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa, koncerta te pomoći u razvoju karijere u Hrvatskoj i inozemstvu u narednim godinama. Nagrada nosi ime Ive Vuljevića (1919.-1986.), doživotnoga počasnog predsjednika Hrvatske glazbene mladeži, glavnoga glazbenog urednika Radio Zagreba, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla LADO, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnog člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Dodjelom nagrade usmjerava se pozornost javnosti na talent, trud, sposobnosti i glazbeničke osobnosti mladih umjetnika. Niz imena dobitnika nagrada u proteklim godinama dovoljno govori da je «sluh u HGM bio «dobar i izoštren» te da je dobro iščitana budućnost tih mladih glazbenika koji danas čine našu najbolju «glazbenu reprezentaciju» na svjetskim pozornicama. U takvim nastojanjima Hrvatska glazbena mladež ima brojne podupiratelje i partnere. To su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ansambl Zagrebačkih solista, Tis Grupa, Glazbena mladež Zagrebačke županije i HEP- Hrvatska elektroprivreda kao glavni sponzor.

Ove godine ocjenjivački sud u sastavu Mo Tonči Bilić, predsjednik, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. Berislav Šipuš nije imao lak zadatak – izabrati najboljeg. Između 11 kandidata, solista i ansambala koje su predložile ugledne umjetničke institucije i udruženja i pojedinci, posebno su se istaknule dvije mlade glazbenice. Tako je 33. Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu pripala harmonikašici Martini Jembrišak i pijanistici Miji Pečnik. Gala koncert i dodjela Nagrade održat će se sukladno svim epidemiološkim mjerama, a više informacija možete pronaći na hgm.hr mrežnim stranicama.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su:
Radovan Vlatković, Lidija Horvat Dunjko, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang Igora Lešnika, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Cellomania Valtera Dešpalja (povodom 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić i Sara Glojnarić.

 

Obrazloženje Nagrade Ivo Vuljević za 2020. godinu

Martina Jembrišak

Martina JembrišakKroz više od tri desetljeća postojanja Nagrade Ivo Vuljević ocjenjivački su se sudovi različita sastava stručnjaka uvijek suočavali sa složenom odgovornošću odabira najboljeg. Bila su to uvijek istodobno i teška, ali i obogaćujuća profesionalna i ljudska iskustva koja su uvijek iznjedrila – kao što je budućnost mladih otkrivala – ispravne stručne odluke. I ove godine nije bilo lako, iako je sretna okolnost kad vlastita sredina može predložiti brojne mlade glazbenike.
Ipak, uvijek postoje razlozi zašto na kraju netko pobjeđuje. Kada je posrijedi mlada osoba koja besprijekorno vlada svojim glazbalom, u popisu nagrada bilježi ih više desetaka, a kalendar joj je ispunjen gostovanjima na svim stranama svijeta, pa ih je teško u ovoj prigodi i nabrajati, tada ocjenjivački sud zastane i obnovi sjećanja na izvanredne izvedbe mlade harmonikašice Martine Jembrišak, kojoj je uspjelo prekoračiti onu čarobnu imaginarnu granicu, nerijetko neopravdano punu predrasuda, što dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu. Pritom nije posrijedi samo virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom.
Usto, svjesna nedostatka prave literature za njezino glazbalo, Martina Jembrišak sve čini kako bi tu literaturu obogatila. S tom je idejom ove godine ostvarila online projekt 60secondsofaccordion koji je znatno proširio postojeću literaturu za harmoniku. Doda li se tome Martinina izrazita znatiželja za istraživanjem zvukovnih događaja u suradnji harmonike s drugim glazbalima, ističe se lik potpune mlade umjetnice, kojoj je s mnogo opravdanja jednoglasno dodijeljena Nagrada Ivo Vuljević.

 

Mia Pečnik

Mia PečnikPred nešto godina govorilo se o njoj kao o čudu od djeteta, a danas je pijanistica Mia Pečnik mlada žena čija se umjetnička zrelost ne mjeri godinama nego izraženom sviješću o stilu kojim želi umjetnički oblikovati svoj doživljaj glazbe. Ona je osoba s perspektivom i jasnim pogledom na umjetnost koju je izabrala.
Rijetki su mladi glazbenici u čije životopise bude upisano više od osnovnih podataka. Za Miju Pečnik, međutim, ne vrijedi takvo pravilo jer umjetnički rezultati koje je nanizala bili bi i više nego vrijedni i umjetnicima s mnogo više godina i umjetničkog te životnog iskustva.
S više od 50 nagrada – dakako, pretežno prvih - na natjecanjima podjednako u zemlji kao i u svijetu, Mia je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja. Pobjednički je duh, samopouzdanje i profesionalna opremljenost vodi iz pobjede u pobjedu. Međutim, čini se važnijim reći kako je posrijedi izvanredno darovita osoba, besprijekorno razvijenih radnih navika i inteligencije. Njezine se interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe i, napokon, kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira.
Muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućili su Miji da dosad ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika.
A taj repertoar ona izvodi ne samo tehnički superiorno, nego i sa suptilnim i zrelim osjećajem za interpretaciju, ostavljajući dojam izgrađene umjetničke osobnosti. Pokazala je to na mnogim gostovanjima i u zemlji i u svijetu, gostujući s jednakom umjetničkom sigurnošću u njujorškom Carnegie Hall-u, kao i predstavljajući Hrvatsku na gostovanju sa Zagrebačkom filharmonijom u Kuvajtu. Posljednjih godina, otkako studira u Njemačkoj, osvaja i njemačke koncertne pozornice, što je vidljivo i iz angažmana koje bilježi za naredne dvije sezone
Svi ti argumenti nedvoumno pokazuju da je pijanistica Mia Pečnik itekako zaslužila jednoglasnu odluku ocjenjivačkog suda  da joj se dodijeli Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu.

 

Program gala koncerta i svečane dodjele Nagrade Ivo Vuljević za 2020. godinu

Atrij palače HAZU
9. prosinca 2020. u 20.00 sati

Zagrebački solisti
Sara Glojnarić, dobitnica Nagrade Ivo Vuljević za 2019. godinu

Uvodna riječ predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Proglašenje dobitnika za 2020. godinu i uručenje Nagrade Ivo Vuljević
Nagradu uručuje maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži
Dobitnice Nagrade su Matrina Jembrišak, harmonika i Mia Pečnik, glasovir

Luka Sorkočević
Simfonija br. 3 u D duru
            Allegro
            Andante
            Presto

Sara Glojnarić
Sugarcoating#2 za glasovir, klarinet i violončelo
Katarina Krpan, glasovir, Marko Zavišić, klarinet, Smiljan Mrčela, violončelo

Zoran Juranić
Iz suite Bersiana: Valcer, Intermezzo i Finale