HGM :: natjecanja i nagrade

Natjecanja i nagrade

30. godina Nagrade Ivo Vuljević

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na obilježavanje
30. dodjele nagrade Ivo Vuljević,
koja će biti proslavljena dvjema priredbama:

Svečanom promocijom knjige „Ostavština vizionara“
i koncertom
dosadašnjih laureata – Ivana Krpana, Katarine Krpan, Krunoslava Babića, Srebrenke Poljak, Valentine Fijačko te Petrita Çekua i Ivane Bilić

koji će se održati 28. studenoga 2017. g. u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u 19.30 sati

Tom prigodom biti će obavljeno ime jubilarnog laureata

te
koncertom i svečanom dodjelom 30. nagrade „Ivo Vuljević“
28. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

na kojem če osim dobitnika za 2017. godinu, LUKE LJUBASA, nastupiti i dosadašnji laureati Nagrade:
Anđelko Krpan, Marin Maras, Marco Graziani, Katarina Kutnar uz gudački orkestar HGM-a,
te ansambl Cellomania pod umjetničkim vodstvom prof. Valtera Dešpalja kojeg čine Latica Anić,
Neva Begović, Jadranka Gašparović, Petra Kušan, Monika Leskovar, Alja Mandić, Smiljan Mrčela, Karmen Pečar, Marie Spaemann, Zita Varga, Vid Veljak i Pavle Zajcev.
Kao solisti predstavit će se Pavao Mašić i Martina Fijak. 


Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


NATJEČAJ IVO VULJEVIĆ ZA 2017. GODINU

Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Pročitajte više

NATJECANJE PAPANDOPULO

 

ZVIJEZDE KOJE DOLAZE, pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
26. listopada 2017. u 19.30
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija
pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika
Papandopulo. Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecate-ljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu.
Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogatog stvaralačkog života koji je trajao više od šest desetljeća.

Ove se godine Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – glasovir, pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.
Završni će koncert pobjednici održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Glazba i pokret
11. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

24.-26.11.2017. CEKATE

10. Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE

24.-26.. studenog 2017.

GALA KONCERT

26. studenog 2017., nedjelja u 18 sati

Centar za kulturu Trešnjevka


Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

Od iznimne je važnosti pokrenuti i održati redoviti ritam nacionalnog natjecanja mladih plesača i koreografa suvremenog plesa, unatoč svim postojećim problemima. Tako će mladi plesači biti motivirani da se, unatoč preopterećenosti i premorenosti, posvete svojoj umjetnosti i time napreduju. Osim toga, putem natjecanja mladi plesači nadilaze prosječnost, podižući tehničku i umjetničku razinu svoga plesnog izraza, a time i razinu hrvatskoga suvremenog plesa.

Upravo taj dodatni intenzivni rad, rad povrh redovite nastave, suština je koju nam donose natjecanja. Konzistentnost i transparentnost pravila, ugled institucija suosnivača, voditelja projekta te članova ocjenjivačkog suda jamstvo su vrhunske razine već njegova prvog izdanja, kao zaloga za budući uspjeh i značaj.

Pročitajte više

11. Imagine Croatia

imagine croatiaNatječaj za mlade glazbenika i glazbenice u dobi od 12 do 20 godina. Festival je je prigoda za njihovo javno predstavljanje publici i promociju glazbe koju izvode. Natjecatelji moraju biti u mogućnosti izvesti program do 30 minuta glazbe u kojem se posebno cijene vlastite skladbe.

2. i 3. prosinca 2017. International Showcase
4. prosinca 2017. Finale 11. Imagine Croatia

imagine
finale 11. imagine croatiaRadost slikanja uz glazbu - NATJEČAJ


Impresionizam Claudea Debussyja

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju: glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da učenike upoznaju s impresionizmom, kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije, prije samog pristupanja Natječaju.

Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i
likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: četvrtka, 1. ožujka 2018. na adresu:
Hrvatska glazbena mladež, Trg Stjepana Radića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj,
glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.

Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije u 9. travnja 2018.

 

UVJETI NATJEČAJA:
1. Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske
2. Svako dijete, svaki učenik se može natjecati s jednim likovnim djelom
3. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama
4. Na poleđini rada potrebno je napisati: Ime i prezime učenika-autora, razred koji pohađa; ime vrtića/škole; grad, adresu i broj
telefona škole; ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora; kompozitora i naziv glazbenog djela koje se slušalo. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, iste je potrebno priložiti na listu papira formata A4.
Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
5. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, ako i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

 

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

Pročitajte više