HGM :: Koncertni ciklusi

Koncertni ciklusi - sezona 2017./2018.

CIKLUS HGM - Programi za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjih škola

Vodeći računa o interesima i željama mladih Hrvatska glazbena mladež pažljivo odabire program i nastoji da svaki učenik u njemu pronađe svoj glazbeni interes. Ciklus HGM omogućava učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola da u suradnji s profesorima glazbe posjećuju koncertna događanja tijekom školske godine te omogućava proširenje znanja stečenih kroz nastavu. U Ciklusu HGM ove godine pripremili smo vam 5 koncerata.

 

ZAGREBAČKI SOLISTI I STEFAN MILENKOVIĆ, VIOLINA
25. listopada 2017. u 19.30milenkovic
Velika dvorana KDVL

U organizaciji Hrvatsko-američkog društva, Hrvatske glazbene mladeži i Outward Bound-a Hrvatska poznati violinist Stefan Milenković (SAD) i Zagrebački solisti održat će

Koncertni triptih Izazovi života
Tri grada, tri koncerta, tri skladatelja

Gradovi i termini

Zagreb,

srijeda, 25. listopada 2017.
u 20 sati -
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Velika dvorana

Varaždin,

petak, 27. listopada 2017.

u 20 sati - Hrvatsko narodno kazalište

Opatija,

subota, 28. listopada 2017.
u 20 sati - Gervais, kulturno-turistički centar

 

Program

F. Mendelssohn: Koncert za violinu i orkestar u e-molu
N. Paganini: La Campanella
P. de Sarasate: Carmen fantazija

 

Cilj dobrotvornih koncerata

Prikupiti sredstva kako bi se desetodnevnim edukacijskim Outward Bound programima pomoglo šezdesetorici polaznika, pripadnika ranjivih skupina mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u nastojanju da integriraju ljudske vrijednosti, dosegnu poduzetnu znatiželju, izgrade ustrajnost i steknu razumno samoodricanje, osjećaj zajedništva, suosjećanje te povjerenje u svoje sposobnosti za karakteran i samosvjestan život.

 

O umjetnicima

Violinist Stefan Milenković istaknuti je solist i komorni glazbenik međunarodnog ugleda. Štićenik glasovite Dorothy DeLay, Stefan je jedinstven umjetnik iznimno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, visokog profesionalizma i kreativnosti. Kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog nasljeđa i iskustva maestro Milenković nastoji se uvijek što intenzivnije povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe.
Iskreno posvećen pedagoškom radu, predavao je na glasovitoj glazbenoj akademiji Juilliard (New York, SAD) i surađivao s Isaacom Perlmanom, prije no što je prihvatio trenutnu poziciju izvanrednog profesora violine na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu (SAD).
Stefan je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama.
Godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy. Sudjelovao je i na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexisa Weissenberga i Yehudija Menuhina.

 

Tijekom više od šest desetljeća Zagrebački solisti pod umjetničkom palicom najprije Antonia Janigra, a potom uglednih koncertnih
majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini redovito ju prezentirajući na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svoga koncertnog majstora; Krstić je istodobno i koncertni majstor Minhenske filharmonije.
Dosad su Zagrebački solisti održali više od 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires)…
Zagrebački solisti dobitnici su brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada.NATJECANJE PAPANDOPULO – poklon pretplatnicima
ZVIJEZDE KOJE DOLAZE, pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
26. listopada 2017. u 19.30
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija
pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika
Papandopulo. Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecate-ljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu.
Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogatog stvaralačkog života koji je trajao više od šest desetljeća.

Ove se godine Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – glasovir, pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.
Završni će koncert pobjednici održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.


OD KLASIKE DO JAZZA - MISIJA GLAZBA

1. prosinca 2017, u 14.00 sati
2. prosinca 2017, u 11.00 sati
Velika dvorana KDVL

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-A

JAZZ ORKESTAR HRT-A

ALAN BJELINSKI, dirigent i narator


Lucija Stanojević, narator

Marko Tolja, vokal i narator

Kristina Kolar, sopran

Petra Bugarin, klavir

Ivan Lušičić, multimedija

Lucija Kaplowitz, step plesačica

Učenici Škole za klasični balet


PROGRAM
LALO SCHIFFRIN/arr Andreas Marinello: MISSION IMPOSSIBLE

JOHANN SEBASTIAN BACH/arr Andreas Marinello : SUITA BWV 1067- Minuet Badinerie

LUDWIG VAN BEETHOVEN: 9. SIMFONIJA (Oda radosti)

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI: 6. SIMFONIJA

STJEPKO GUT/arr Jože Privšek : MR. C. T.

GEORGE GERSHWIN: RAPSODIJA U PLAVOM

LARS MØLLER: FOLK SONG

GEORGES BIZET: CARMEN - HABANERA

VAN HALEN: JUMP

JOE KAPLOWITZ: WISE IS WATER BLUES

JOHANN STRAUSS ML.: TRITSCH TRATSCH POLKA

IRVING BERLIN : WHITE CHRISTMAS

Već petu sezonu Simfonijski orkestar HRT i maestro Alan Bjelinski vode vas kroz putovanje glazbom, u najrazličitijim formama, uz brižno odabrana djela svjetske i hrvatske glazbene literature. Ove godine odabrali smo sadržaj koji će našu mladu publiku svakako ponovo zainteresirati. Naime, koncert će izvoditi dva orkestra!
To su Simfonijski orkestar i Big Band HRT. Uz pomoć vrsnog glazbenika i dirigenta Big Banda HRT -a Andreasa Marinella nastojat ćemo približiti i pojasniti sličnosti, ali i razlike što postoje između tih dvaju orkestara. Razlike će se očitovati kroz izvedbe stilski udaljenih djela: od Bacha do Coltrainea, od Čajkovskog do Ellingtona, Gershwina i drugih poznatih autora, koja ćete slušati u različitim izvedbama kroz različite stilove. 


GALA KONCERT I SVEČANA DODJELA NAGRADE IVO VULJEVIĆ
u povodu 30-e obljetnice utemeljenja nagrade
Laureati & Komorni orkestar HGM-a & Cellomania
28. prosinca 2017., u 19.30 sati
Velika dvorana KDVL

Johann Sebastian Bach: Toccata i fuga u d molu za orgulje, BWV 565
Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba
Igor Kuljerić: Milonga para Jorge Luis Borges
David Popper: Polonaise de Concert, za ansambl violončela


ZAGREBAČKI SOLISTI I MLADI GLAZBENICI
27. siječnja 2017. u 19.30 sati
Mala dvorana KDVL

Za vas će uz Zagrebačke soliste nastupiti ponajbolji mladi glazbenici, osvajači brojnih nagrada i mlade nade hrvatske glazbene umjetnosti.
Zagrebački solisti najugledniji su hrvatski komorni ansambl, utemeljen 1953. godine u sklopu Radio-televizije Zagreb (RTV Zagreb). Osnivači ansambla bili su Antonio Janigro, Stjepan Aranjoš i Ivo Vuljević. Već gotovo 20 godina, samo u Ciklusu HGM-a, druže se s najboljim mladim glazbenicima, dobitnicima mnogih međunarodnih i hrvatskih nagrada. Svi naši najbolji solisti, npr. Violončelistica Monika Leskovar, ili gitarist Petit Çeku, bili su prvo solisti uz Zagrebačke soliste, a unatrag tri godine
svirali su i: Aljoša Jurinić, glasovir, Carolina Blašković, violina, Igor Šajatović, kontrabas, Ivan Mučić, trombon, Tvrtko Emanuel Galić, violina, Vid Veljak, violončelo, Ana Batinica, flauta, Latica Anić, violončelo, Juraj Majstorović, gitara, Ivan Stjepan Marinić, violončelo, Lovro Peretić, gitara…, a neki od njih možda će postati i članovi Zagrebačkih solista ili osvojiti Nagradu Ivo Vuljević za najbolje glazbeno ostvarenje tekuće godine.


 

OPERA U LISINSKOM
Solisti, Zbor i Orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba
Voditelj i redatelj Dražen Siriščević
20. veljače 2018., u 11.30 sati
21. veljače 2018., u 10 i 11.30 sati
Velika dvorana KDVL

Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski (odlomci)
Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta (odlomci)

Gotovo da nije potrebno posebno objašnjavati zašto je naš operni izbor pao upravo na dvije najglasovitije hrvatske opere. Neupitna, višeznačna i složena važnost oba djela za cjelokupnu hrvatsku glazbenu umjetnost i kulturu općenito, sastavnica je ne samo umjetničkog, nego i političkog konteksta, pogotovu kada je posrijedi opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, čija je glazba, ali i tematika – o kojoj će na najavljenoj priredbi jamačno biti riječi – pokretala i pokreće nepodijeljene domovinske osjećaje brojnih hrvatskih naraštaja. Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca je pak vrhunsko operno ostvarenje koje širi slavu svog autora i zemlje njegova podrijetla po mnogim svjetskim opernim pozornicama.

 


Tjedan glazbe za mlade
9. - 11. travnja 2018.
Impresionizam u glazbi

 

Claude Debussy: Poslijepodne jednog fauna (1894.)
Claude Debussy: More, skice za orkestar (1903. – 1905., rev. 1908.)
I. De l’aube a midi sur la mer / Od zore do podneva na moru
II. Jeux de vagues / Igra valova
III. Dialogue du vent et de la mer /Razgovor vjetra i mora
Stéphane Mallarmé: Faunovo poslijepodne

Zagrebačka filharmonija
Dirigent: Dinko Appelt
Redatelj: Ivan Miladinov

Priredba je zamišljena kao multimedijalno predstavljanje umjetničkog razdoblja koje je podjednako obilježilo sve umjetničke vrste.

9. travnja 2018., u 11.30 sati press konferencija i otvorenje izložbe
odabranih i nagrađenih dječjih radova s natječaja Radost slikanja uz glazbu (foyer velike dvorane)
10. travnja 2018., u 9.30 sati i 11.30 - koncerti
11. travnja 2018., u 9.30 sati i 11.30 - koncerti
Velika dvorana KDVL

Claude Debussy (1862. – 1919.), veliki skladatelj, jedan od najvećih francuskih glazbenih stvaralaca uopće, najbolji je mogući izbor da se njegovom glazbom ilustriraju suptilni odnos i veze između glazbe i slikarstva, ali i glazbe i poezije, karakteristične za prijelaz između 19. i 20. stoljeća.
Umjetnosti utječu jedna na drugu, tvoreći, posebno u Francuskoj, raskošne prizore umjetničke tvorbe, što su snažno utjecali na kasnija zbivanja, koja su slijedom 20. stoljeća mijenjala sliku i značenja pojedinih grana umjetnosti.
U samom središtu tih događaja na području glazbe je Claude Debussy. Priredba, međutim, neće samo objasniti tko je bio Debussy, što ga karakterizira kao autora te koja je njegova uloga i značenje u razvoju europske glazbe 20. stoljeća. Odgovorit će i na pitanje tko je Faun iz skladbe koja se zove Poslijepodne jednog fauna i zašto je veliki francuski pjesnik Stéphane Mallarmé njemu posvetio stihove koji su nadahnuli Debussyja da napiše glazbu. Ipak, kako bismo potaknuli znatiželju, kažimo samo da u poemi Mallarmé opisuje fauna koji žudi za nimfama, te ih želi uhvatiti. One mu izmaknu i njemu preostaje tek da sviranjem frule zatomi svoju žudnju. Pjesma metaforički predstavlja susret umjetnika s Ljepotom koju ne može pojmiti, već može samo, potaknut ljubavlju za njom, stvarati umjetnička djela.
Skladba More, s podnaslovom skice za orkestar, potpuno je drugačijeg ugođaja, a podnaslovi usmjeravaju maštu slušatelja prema slikama koje je autor želio u svom djelu izraziti tonovima.

Pročitajte više

Za sve informacije i rezervacije kontaktirajte:
Hrvatska glazbena mladež hgm@hgm.hr 01/6111604


Komorni ciklus – Mladi za mlade

Hrvatska glazbena mladež objedinjuje dva osnovna razloga postojanja: promociju mladih glazbenika i odgoj mlade publike. Komorni ciklus - Mladi za mlade predstavlja mladima izvođače njihove generacije, a mladim
glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku.
Mladi za mlade je ciklus koncerata, koji HGM organizira već više od četvrt stoljeća u suradnji s Muzičkom akademijom sveučilišta u Zagrebu.
Program izvode učenici glazbenih škola te studenti dodiplomskih,
diplomskih i poslijediplomskih studija Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Rektorove nagrade, dobitnici Dekanove nagrade kao i laureati međunarodnih natjecanja glazbenih škola i akademija.

Koncerti u Maloj dvorani KDVL, u 20 sati:

15. studenoga 2017.
Mladi talijanski glazbenici u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom

27. siječnja 2018.
Mladi virtuozi & Zagrebački solisti

28. veljače 2018.
Dobitnici Rektorove nagrade

28. ožujka 2018.
Dobitnici Dekanove nagrade

Koncerti na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu
Dvorana Blagoja Berse
9. svibnja 2018.
Laureati natjecanja


MLADI ZA MLADE
Hrvatska glazbena mladež objedinjuje dva osnovna razloga svoga postojanja, a to je promocija mladih glazbenika i odgoj mlade publike. Komorni ciklus - Mladi za mlade predstavlja mladima izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. Mladi za mlade je ciklus koncerata koji HGM organizira već više od četvrt stoljeća u suradnji s Muzičkom akademijom sveučilišta u Zagrebu.
Program izvode učenici glazbenih škola te studenti dodiplomskih, diplomskih i poslije-diplomskih studija Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Rektorove nagrade, dobitnici Dekanove nagrade kao i laureati međunarodnih natjecanja glazbenih škola i akademija.

 

ODJECI GROŽNJANA
Komorni orkestar HGM-a
17. listopada 2017., u 20 sati
Mala dvorana KDVL

Prije šest godina iz umjetničkih radionica Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu stvoren je Komorni gudački orkestar HGM. Svoj prvi koncert održali su u Zagrebu iste, 2011. godine, a s velikim uspjehom sudjelovali su i na Devetom Europskom festivalu orkestara održanom 2012. godine u estonskoj prijestolnici Talinnu. Komorni gudački orkestar HGM
održao je i uspješne koncerte u Umagu, Grožnjanu, Osoru, Koprivnici, Bjelovaru, Karlovcu i Zagrebu, a od zapaženijih koncerata ističu se nastup na Osorskim glazbenim večerima te sudjelovanje na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2013. godine.
Osnivač i dosadašnji umjetnički voditelj orkestra bio je Pavle Zajcev, a njegovo su umjetničko djelovanje nastavili voditelji Anđelko Krpan, Milan Čunko te Mihovil Karuza. Budite s nama i ove godine prateći još jednu slavnu generaciju mladih glazbenika stvorenu, baš kao i toliko puta, u Grožnjanu.


Pročitajte više

HGM za najmlađe
Programi za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola

HGM i u ovoj sezoni nastavlja djecu najmlađe dobi upoznavati s klasičnom glazbom.

ĐAK VESELJAK I PROMETNI ZNAK
Edukativni mjuzikl za vrtiće i osnovnu školu
20. i 21. rujna u 10 i 11.30 sati
Mala dvorana KDVL

Četvero mladih veseljaka pjesmom, plesom i igrom, na putu od kuće do škole ili vrtića, poučavaju djecu o važnim prometnim znakovima. Glazba se izvodi uživo na klaviru, violini i udaraljkama, kako bi se djeca tijekom predstave mogla upoznati i s intrumentima koje rijetko imaju priliku vidjeti i čuti uživo. Program je zamišljen kao interaktivni odnos između djece i izvođača u kojem djeca sudjeluju znanjem o ponašanju u prometu.
Predstava je sretan spoj svladavanja važnih spoznaja o prometu i sudjelovanja u njemu, uz upoznavanje najvažnijih prometnih znakova i osmišljenog umjetničkog sadržaja, u kojemu se isprepliću riječ, glazba i pokret, angažirajući gledatelje da i sami sudjeluju u njenoj izvedbi.
Predstava Đak veseljak i prometni znak nastala je prema tekstu i režiji Zvjezdane Ladike, u koreografiji Aleksandre Naumov, na glazbu Ladislava Tulača, a u predstavi igraju Ivan Đuričić, Ana Maras, Ladislav Tulač i Krešimir Marmilić.

ZVUKOLIKA ŠUMA
Teatar PUNA KUĆA
Datum naknadno.

Autori i izvođači: Lucija Stanojević, violinistica i glazbena pedagoginja i Svetlana Patafta, glumica i dramska pedagoginja
Zagonetke: Aljoša Vuković
Glazba: Lucija Stanojević
Režija: Svetlana Patafta

Priča o osnovnim glazbenim pojmovima: zvuk, ritam, tempo, ton i melodija. Inspirirana pričom Lucije Stanojević. Ovo je interaktivna predstava u kojoj publika izvodi određene glazbene i ritmičke etide zajedno s izvođačima. Na kraju predstave postaje „orkestar“.
Prikazivanjem konkretnih strukturalnih cjelina koje se odnose na zvuk, ritam i melodiju u kombinaciji s fizičkim izričajem, ili vizualnim podražajem, djecu pripremamo za njihovo samostalno istraživanje u procesu učenja različitih aspekata glazbe.
(dob 3 – 10 godina)
Trajanje: 35 min

Teatar PUNA KUĆA umjetnička je organizacija, koja se bavi promoviranjem dramskog stvaralaštva, s posebnim naglaskom na radu s djecom i mladima, čija je umjetnička voditeljica Svetlana Patafta.
Teatar Puna kuća registriran je kod Ministarstva kulture RH i član je
klastera neovisnih kazališta za djecu i mlade Zmajevo gnijezdo.
Teatar Puna kuća surađuje: s Kazalištem Mala scena iz Zagreba s predstavom Boje duge – priča o bojama; s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu u okviru programa Moj kvart –moja kuća, radionice Puna kuća priča za djecu od 4 do 6 godina i Obiteljsko razigravanje za cijelu obitelj; s Udrugom roditelja Korak po korak, u okviru Savjetovališta MAMA JE MAMA, s programom kreativnih radionica za maloljetne i mlade majke i njihove bebe u sustavu socijalne skrbi Umjetnost za mene i moje dijete i u okviru programa Korak za mlade majke; s Hrabrim telefonom u okviru kulturno – obrazovnog programa Dječje kuće Borovje; s Etnografskim muzejom u Zagrebu u programu Multikulturom do kvalitetne kulture.

KARNEVAL ŽIVOTINJA (skraćena verzija)
Skladatelj: Camille Saint-Saëns
Voditelj projekta: Ilin – Dime Dimovski
Pripovjedač: Božo Peričić

Datum naknadno.

Izvođači: Ilin – Dime Dimovski, kontrabas; Alina Gubajdulina, violina; Lovorka Moslavac, violina; Hrvoje Philips, viola; Vinko Rucner, violončelo; Ana Batinica, flauta, piccolo; Ratko Vojtek, klarinet; Julija Gubajdulina, klavir; Ruben Dalibaltayan, klavir; Filip Merčep, udaraljke.

Smanjeni sastav prilagođen izvedbi u školskim prostorima: Ilin – Dime Dimovski, kontrabas; Alina Gubajdulina, violina; Ana Batinica, flauta; Julija Gubajdulina, klavir.

Karneval životinja (1886.) francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa (Pariz, 1835. – Alžir, 1921.) jedno je od najpoznatijih djela ovoga uglednog pripadnika francuske glazbe 19. i početka 20. stoljeća. U originalnoj verziji djelo je pisano kao suita za orkestar s podnaslovom velika zoološka fantazija, ali je zbog iznimne privlačnosti i edukativnih kvaliteta obrađeno i za više manjih sastava. 14 stavaka prikazuje karaktere različitih životinja od lava i kokoši do labuda. Nadahnuta i duhovita glazba čest je poticaj glazbenim pedagozima da ovim djelom nastoje uspostaviti komunikaciju između glazbe i mladih slušatelja.
Stoga je cilj i ovoga koncertnog projekta da upozna učenike osnovnih škola (1-4) i dječjih vrtića s “magijom” klasične glazbe i njenom ulogom u povijesti i društvu.
Glavni dio izvedbe je Saint-Saënsova skladba Karneval životinja; svaki od 14 stavaka predstavlja jedan instrument ili instrumente kao određenu životinju ili životinje. Nakon svakog stavka izvođač i/ili voditelj predstavit će svoje glazbalo mladoj publici, pričajući o povijesti glazbala i njegovoj uporabi u klasičnoj, ali i zabavnoj i narodnoj glazbi; u priču će biti uključen i naglasak na matematičko-fizički aspekt glazbe ili takozvanu psiho-akustiku. Trajanje koncerta kao i sam scenarij prilagođen je dvjema dobnim skupinama (vrtić, 1-4 razred osnovne škole), kako bi se lakše
postigla dinamičnija i zanimljivija atmosfera u kojoj bi se lakše ostvarila dječja koncentracija i potakla njihova mašta.