HGM :: Koncertni ciklusi

Koncertni ciklusi - sezona 2016./2017.

CIKLUS HGM - Programi za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjih škola

Hrvatska glazbena mladež, imajući u vidu interese i želje mladih, pažljivo odabire program sa željom da svaki učenik u njemu pronađe svoj glazbeni interes. Ciklus HGM omogućava učenicima viših razreda osnovnih
i srednjih škola da u suradnji s profesorima glazbe posjećuju koncertna događanja tijekom školske godine, te omogućava proširenje znanja stečenih kroz nastavu. U Ciklusu HGM ove godine pripremili smo vam 5
koncerata.

NATJECANJE PAPANDOPULO – poklon pretplatnicima
Zvijezde koje dolaze, Pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
19. listopada 2016., srijeda
20. listopada 2016., četvrtak
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.
Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecateljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija,
uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje
Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije.

znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i
sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih
vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu
1991. godine, nakon bogata stvaralačkog života koji je trajao više od šest
desetljeća.
Ove se sezone Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – violina,
viola, flauta, klarinet i saksofon uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a
pod čijim se pokroviteljstvom natjecanje i održava.

ČAROBNA FRULA
HGM i SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
Dirigent: Alan Bjelinski
9. prosinca 2016., petak u 13 sati
10. prosinca 2016., subota u 10 sati
Velika dvorana KDVL

Opera Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta jedna je od najpoznatijih opera koja je već na svojoj praizvedbi doživjela veliki uspjeh. Radnja opere događa se negdje u dalekoj i bajkovitoj zemlji, a njezin je libretto (tekst opere) prožet vječnim borbama između dobra, kojeg predstavlja pravedni svećenik Sarastro, i zla, utjelovljenog u osvetoljubivoj Kraljici noći te snazi ljubavi i istine koja sve nadvladava. Pridružite se Hrvatskoj glazbenoj mladeži i Simfonijskom orkestru i zboru HRT-a na ovom opernom putovanju.

Rezevacije na hgm@hgm.hr 01/6111604

 

TJEDAN GLAZBE ZA MLADE
Ratovi zvijezda – Glazbeno-filmski spektakl
Glazba: John Williams
11.-12. travanj 2017. u u 9.30 i 11 sati
Redatelj: Krešimir Dolenčić

Tjedan glazbe za mlade koji i ove godine ostaje u filmskom ozračju. U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, redateljem Krešimirom Dolenčićem, HGM se ponovno vraća najvećoj filmskoj sagi, znanstvenofantastičnom
serijalu Ratovi zvijezda, filmskom spektaklu s čijom će glazbom skladatelja Johna Williamsa ta glazbeno-filmska uspješnica obilježiti i svoj 40. rođendan. Filmski serijal Ratovi zvijezda Georgea Lucasa, svjetski je fenomen
popularne filmske kulture. Saga, koja od prošle godine broji sedam nastavaka, od 1977. godine oduševljava poklonike znanstvene fantastike.
Pročitajte više
POKLADNI I DRUGI TRADICIJSKI OBIČAJI HRVATSKE
SKUD Ivan Goran Kovačić i Dječji folklorni ansambl
27. ožujka 2017., ponedjeljak u 10.30 sati
Velika dvorana KDVL

Umjetnost svih zemalja svijeta nezamisliva je bez folklora. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj koji se ostvaruje kroz ples, glazbu, književnost, ritmove ili likovnu umjetnost. Kroz folkor možemo promatrati povijest i tradiciju i način na koji je folklor utjecao na visoku umjetnost.
Folklorni je ples u Hrvatskoj izrazito sačuvan. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao. Plesovi iz Slavonije, Dalmacije, Istre,
Baranje, Podravine, Posavine, ne razlikuju se samo po plesnim elementima nego i po kostimima!Poklade, maškare, mesopust, poklad, bušari, šafingari, fašnik, pust, karneval... koliko naziva, toliko i pokladnih običaja koji su se rasprostranili po cijeloj Hrvatskoj.
Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić predstavit će malo folklorno putovanje Hrvatskom u najveselijem dobu godine te kroz raznolikost plesova, pjesama, nošnji i posebnosti pokladnih običaja pokazat će bogatstvo hrvatske (pokladne) kulturne baštine.

Predstava Pokladni običaji Hrvatske održava se i kao dio Malog ciklusaHGM-a.

Program koncerta:

 1. Pokladni običaji – zvončari

 2. Mi smo seke bosonoge – dječje igre, pjesme i plesovi Slavonije
  Koreografija: Irena Lacić
  Glazbena obrada: Mario Pleše

 3. Ne bi dao svoj kršne Like
  Koreografija: Goran Knežević
  Glazbena obrada: Dražen Varga

 4. Šečem, šečem drotičko – dječje igre s pjevanjem iz Međimurja
  Koreografija: Irena Lacić
  Glazbena obrada: Mario Pleše
 5. Turopoljski spominki
  Koreografija: Mojmir Golemac
  Glazbena obrada: Dražen Kurilovčan
 6. Kukuvačica zakukuje – dječje pjesme i plesova Hrvatskog zagorja
  Koreografija: Irena Lacić
  Glazbena obrada: Mario Pleše
 7. Tamburaški intermezzo
 8. Lepo naše Međimurje
  Koreografija: Goran Ivan Matoš
  Glazbena obrada: Tomislav Jozić

Program izvodi: Folklorni ansambl SKUD-a Ivan Goran Kovačić i dječje grupe (točka: 2, 4, 6)

Vodstvo Ansambla:

Predsjednik ansambla: Danijel Vukobrat

Umjetnički voditelj: Dubravko Radić

Vokalni voditelj: Tomislav Habulin

Voditelj tamburaškog orkestra: Mario Pleše

Voditeljica Dječjeg ansambla: Irena Lacić


GU DIGI GU

Tetno sjedeljka

28. travnja 2017., u 20 sati

29. travnja 2017., u 10.30 sati

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog/Mala dvorana

Hrvatska glazbena mladež, i Željko Vukmirica pozivaju vas na opuštajuću, modernu i transcedentalnu izvedbu hrvatske glazbe kroz predstavu GU DIGI GU: Tetno sjedeljka. Od bećarca, ganga, Linđa, klapa do modernog tehna provest će vas naš proslavljeni komičar Željko Vukmirica i Valent Samardžija. Namjera ove predstave je prikazati tradicionalnu kulturu u njenim najduhovitijim oblicima te spojiti ono tradicionalno sa modernim.


Željko Vukmirica-Valent Samardžija

GU DIGI GU

Tetno sjedeljka

Zahvaljujući tehnološkom razvoju svijet je postao globalno selo. Uključim svoje osobno računalo, upišem New York i šećem ulicama, razgledam galerije i čujem uličnog glazbenika.

Isto tako njujorčanin upiše Dubrovnik i prošeće Dubrovnikom, razgleda muzej i čuje glazbenika koji svira Linđo na ljerici.

UNESCO je shvatio kako je Linđo, bećarac, ganga, gusle, sopile, tamburica, klapa, nijemo kolo nematerijalna baštinska vrijednost koja ovom njujorčaninu pomaže razumjeti Hrvata, pa je UNESCO zaštitio te hrvatske vrijednosti.

Da li ja poznajem vrijednosti po kojima me prepoznaje Kinez?

Slušam strane narodne, a ništa ne znam o svojima. Ganga na sanskrtu znači himna, a ganghati znači pjevati svete vedske tekstove himničnim načinom. Grleno pjevanje koje djeca na Tibetu vježbaju od svoje pete godine, glas koji podsjeća na glas žrtvenog janjeta ili koze (tragos, jarac). Isti ganga (Tragos) način postoji u Rajastanu, Kurdistanu, Iranu, Hrvatskoj, Irskoj, Welsu i kod Indijanaca na američkom kontinentu.

Kolega Valent i ja zaronili smo u dosad najmanje istražene etno obrasce, koje smo uključili u struju da ih cijeli svijet čuje.

I pred nama se otvorio rudnik dijamanata. Sirovo bogatstvo koje treba brusiti i medijski izbrusiti da zablistaju globalnim selom. I upravo taj susret techna i ethna iznjedrio je jednu novu poetiku. I tuge i smijeha i tragikomičnoga skrivenog u tradicionalnom baštinskom obrascu koji skriva duboku mudrost naroda. Kod prijenosa obrazaca na slijedeću generaciju dolazi do raznih devijacija i opasnih pojednostavljenja. Upravo to postao je motiv za još dublje uranjanje u taj stari novi svijet.

Techno voli ethno i ethno voli techno. TETNO.

Željko Vukmirica, 21. Travanj 2016. Zagreb


HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

i

TOTAL ROCK WORLD, udruga zagrebačkih rockera

predstavljaju:

ROCK'N'ROLL & COUNTRY SHOW

nastupaju

Walter Neugebauer & The Cadillac feat. Rajka Sutlović


Subota, 6. svibnja 2017. u 10.30 sati

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog /Velika dvorana

Umjetnički vođa Walter Neugebauer, glazbenik, legenda zagrebačkog rock'n'roll s internacionalnom karijerom svoju je karijeru započeo 1962. osnivanjem V.I.S.-a KRISTALI, nešto kasnije prelazi u V.I.S. MLADI s kojima je osvojio njemačku glazbenu scenu pod imenom THE MLADIS. Početkom 70-ih osniva grupu THE PINK ELEPHANT s kojom pretežno nastupa u američkim klubovima u Njemačkoj. Godine 1980., na samu Novu godinu, Walter Neugebauer, nakon nekoliko godina managiranja, vraća se glazbenim korijenima rock'n'rolla, te osniva band THE CADILLAC, koji danas nosi ime WALTER & THE CADILLAC. Rajka Sutlović je pridruženi član, pjevala je godinama u najpopularnijem country sastavu na ovim područjima, PLAVA TRAVA ZABORAVA, koji je postigao zapažene uspjehe i u Njemačkoj.
Band WALTER & THE CADILLAC obilježio je koncertom u KD Vatroslav Lisinski, 15.11.2015. značajne jubileje: 70. rođendan i 53 godine aktivnog glazbenog djelovanja Waltera Neugebauera, 35 godina banda WALTER & THE CADILLAC i 50 godina od prvog nastupa THE MLADIS u Berlinu, a Croatia Records izdala je CD pod nazivom „Život je rock'n'roll“. Tijekom 55 godina glazbenog djelovanja, Walter Neugebauer je nastupao sa svojim bandovima na pozornicama Ex. Jugoslavije, Hrvatske i diljem Europe. Walter Neugebauer je prihvatio poziv Hrvatske glazbene mladeži s namjerom i ciljem da mladoj generaciji predstavi rađanje i razvoj rock'n'roll glazbe kod nas i u svijetu, te prenijeti svoje bogato glazbeno znanje i iskustvo u svijetu rock'n'rolla, bluesa, countryja.

Na koncertu će nastupiti band WALTER & THE CADILLAC, feat. RAJKA SUTLOVIĆ, u sastavu:

- WALTER NEUGEBAUER – band leader, lead vocal, piano i orgulje

- HRVOJE ŠOLIĆ – lead gitara, vocal

- DAMIR DADO KUKAVICA – bas gitara, vocal

- KREŠO RANDIĆ – bubnjevi

- RAJKA SUTLOVIĆ – lead vocal, tamburin

REPERTOIRE se sastoji od izvornog ROCK'N'ROLLA, COUNTRY-ja, EVERGREENA, HRVATSKIH HITOVA 60-ih i 70-ih, te autorskih skladbi Waltera Neugebauera – internacionalni uspjesi.

 

Za sve informacije i rezervacije kontaktirajte:
Hrvatska glazbena mladež hgm@hgm.hr 01/6111604


HGM preporučuje!

FESTIVAL DJEČJEG GLAZBENOG STVARALAŠTVA
Zagreb, svibanj 2017.
Glazbena udruga Opus

Promicanja dječjeg glazbenog stvaralaštva koje otvara i daje djeci mogućnost prezentiranja svojih talenata koje vrijedno razvijaju i usavršavaju kako na nastavi glazbene kulture, tako i u svoje slobodno vrijeme te u izvannastavnim glazbenim aktivnostima.
Tri su kategorije za koje će se škole mogu prijaviti, a prijavljene skladbe i mjuzikle ocjenjivat će stručno prosudbeno povjerenstvo na osnovu propisanih propozicija.
KATEGORIJE
1. Mladi autori – djeca stvaraju tekstove i glazbu te je izvode
2. Mjuzikl – djeca stvaraju i izvode glazbeno-scensko djelo, prilagođeno
njihovom uzrastu
3. „Školska mjuza“ – djeca zajedno muziciraju i stvaraju najoriginalnije
obrade skladbi svih glazbenih žanrova
Odabrani na natječaju osvajaju izvedbu uživo na Festivalu!

Komorni ciklus – Mladi za mlade

Komorni ciklus – Mladi za mlade
Koncerti u Maloj dvorani KDVL, u 20sati:
7. rujna 2016., srijeda, Komorni ciklus - Mladi za mlade: Nika Turković
6. listopada 2016., četvrtak, Komorni ciklus: Odjeci Grožnjana

14. studeni 2016., ponedjeljak, Komorni ciklus - Mladi za mlade: Edin Karamazov i mladi glazbenici
28. siječnja 2017., subota, Mladi za mlade: Zagrebački solisti i mladi glazbenici
6. veljače 2017., ponedjeljak, Komorni ciklus – Mladi za mlade: Dobitnici Rektorove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu
7. ožujak 2017., utorak, Komorni ciklus – Mladi za mlade: Dobitnici Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu
4. travnja 2017., utorak, Komorni ciklus – Mladi za mlade: Glazbeničke obitelji

Koncerti na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu - Dvorana Blagoja Berse
6. prosinca, 2016., utorak: Laureati muzičkih škola
8. svibnja 2017., ponedjeljak: Laureati muzičkih škola

MLADI ZA MLADE
Hrvatska glazbena mladež objedinjuje dva osnovna razloga svoga postojanja, a to je promocija mladih glazbenika i odgoj mlade publike. Komorni ciklus - Mladi za mlade predstavlja mladima izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. Mladi za mlade je ciklus koncerata koji HGM organizira već više od četvrt stoljeća u suradnji s Muzičkom akademijom sveučilišta u Zagrebu.
Program izvode učenici glazbenih škola te studenti dodiplomskih, diplomskih i poslije-diplomskih studija Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Rektorove nagrade, dobitnici Dekanove nagrade kao i laureati međunarodnih natjecanja glazbenih škola i akademija. Posebna poslastica programa bit će koncert Glazbeničke obitelji na kojem mladi glazbenici nastupaju zajedno sa svojim roditeljima, djedovima, bakama, braćom i sestrama.


Pročitajte više

MALENI CIKLUS HGM - pedagoškip programi za djecu predškolske dobi
i učenike nižih razreda osnovnih škola

HGM u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, SKUD-om Ivan Goran Kovačić te Udrugom Mala Opera i u ovoj sezoni nastavlja djecu najmlađe dobi upoznavati s klasičnom glazbom. Ove godine predstavljamo četiri naslova:

ĐAK VESELJAK I PROMETNI ZNAK

Edukativni mjuzikl za vrtiće i osnovnu školu
19. rujna 2016., ponedjeljak u 9 i 10.30 sati
20. rujna 2016., utorak u 9 i 10.30 sati

Četvero mladih veseljaka pjesmom, plesom i igrom, na putu od kuće do škole ili vrtića, poučavaju djecu o važnim prometnim znakovima. Glazba se izvodi uživo na klaviru, violini i udaraljkama kako bi se djeca tijekom predstave mogla upoznati i s intrumentima koje sve rjeđe imaju priliku vidjeti i čuti uživo. Program je zamišljen kao interaktivni odnos između djece i izvođača u kojem djeca sudjeluju svojim znanjem o ponašanju uprometu. Predstava je sretan spoj svladavanja važnih spoznaja o prometu i sudjelovanja u njemu, uz upoznavanje najvažnijih prometnih znakova i osmišljenog umjetničkog sadržaja u kojemu se isprepliću riječ, glazba i pokret, koji angažiraju gledatelje da i sami sudjeluju u njenoj izvedbi.
Predstava Đak veseljak i prometni znak nastala je prema tekstu i režiji Zvjezdane Ladike, u koreografiji Aleksandre Naumov, na glazbu Ladislava Tulača, a u predstavi igraju Ivan Đuričić, Ana Maras, Ladislav Tulač i Krešimir Marmilić.

https://www.facebook.com/dakveseljak/?fref=ts


ZIMOGRRRROZNI

Zagrebačka filharmonija

28. Studenog u 9.30 i 11 sati

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog / Velika dvorana

Glume:

Filip Detelić

Petra Radin

Mario Kovač

zimogrrozni

Zima i Grozni su crtani likovi koji na papiru strpljivo čekaju da postanu crtani film. Nikako ne mogu shvatiti zašto toliko moraju čekati bačeni u ladicu – dok drugi likovi poput Baltazara, Hlapića i ostalih veselo uživaju u svojim pričama, oni se ne miču s mjesta. Odlučuju uzeti stvari u svoje ruke i mimo svog autora krenuti u potragu za istinom i to preko glazbe. Zagrebačka filharmonija najmlađima će dočarati glazbu iz najpoznatijih hrvatskih crtanih filmova – Profesora Baltazara, Šegrta Hlapića, Čudesne šume i Inspektora Maske, a likovi Zima i Grozni uz pomoć naratora krenuti u pustolovinu života.

Hoće li postati crtani filmovi, hoće li pronaći svoju priču? Kako uopće nastaju crtani filmovi i glazba? Od kuda početi i stvoriti iz ničega nešto? Na sva ta pitanja pronaći ćete odgovore u ovoj čaroliji za cijelu obitelj uz Zagrebačku filharmoniju!

Predstava je namijenjena djeci vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovne škole, no sigurni smo da ima mnogo Vas koje spomen na profesora Baltazara, Čudesnu šumu ili Šegrta Hlapića veže uz neke bezbrižne dječje uspomene i đačko doba. Zagrebačka filharmonija glazbom će oživjeti crtane likove, a Vas pozivamo da dolaskom oživite djecu u sebi!

Scenarij i režiju potpisuje Petra Radin, a prekrasnu glazbu u kojoj će klinci ( i Vi) uživati skladao je Dubravko Palanović.

Informacija i rezervacije www.hgm.hr 01/6111604 hgm@hgm.hr

CRVENKAPICA
Jacques Offenbach
6. svibnja 2017. subota u 10.30 sati
Mala dvorana KDVL
Suradnja Udruge Mala Opera i HGM-a
Crvenkapica je nova glazbena predstava Udruge MALA OPERA, koja na veseo i zabavan način djecu upozaje s klasičnom glazbom, operom kao glazbenom vrstom i samim procesom nastajanja kazališne predstave.
Predstava je namijenjena djeci predškolskog uzrasta te učenicima nižih razreda osnovnih škola. Izvodi se na hrvatskom jeziku uz glasovirsku pratnju uživo. Temeljena na glazbenim motivima Jacquesa Offenbacha, u adaptaciji i režiji Zdenka Niessnera i izvedbi renomiranih glazbenika i umjetnika obradovat će male gledatelje te im približiti svijet operne umjetnosti.
Trajanje izvedbe: 45 minuta.

Dolazimo k vama!
PEDAGOŠKI PROGRAMI za učenike predškolske dobi, nižih i viših razreda osnovnih i učenike srednjih škola: Glazba u razredu

Koncerti Glazbe u razredu su nadopuna plana i programa nastave glazbene kulture i prethode odlasku u koncertnu dvoranu. Ovi koncerti pružaju mogućnost učenicima da u svojem okruženju upoznaju glazbala,
glazbu i glazbenike, skladatelje i njihova djela. Program je predložilo Ministarstvo kulture, a osmislili su ga mladi glazbenici, bivši studenti Muzičke akademije u Zagrebu. Cilj programa je vratiti glazbu i HGM u
škole, a plan je da se školski koncerti, osim u Zagrebu, izvode u cijeloj Hrvatskoj.

PRIČA O SLONIĆU BABARU – BOŽIĆNO IZDANJE

Jean Brunhoff - Francis Poulenc
Danijela Petrić, glasovir i Zdenko Niessner, pripovjedač - moderator.
Priča o sloniću Babaru predstava je u formi glazbeno-kazališnih radionica a namijenjena je djeci predškolske dobi (od 3-7 godina) s ciljem upoznavanja specifičnog glazbenog izraza, a to je priča dočarana glazbom.
Predstava se temelji na djelu francuskog skladatelja Francisa Poulenca (1899. -1963.) Slonić Babar (originalan naslov: L’histoire de Babar, le petit éléphant) prema popularnoj priči Jeana Brunhoffa o zgodama malog slona Babara. Ova interaktivna predstava namijenjena je nekazališnim prostorima (dječji vrtići, škole, bolnice), u kojoj osim pripovjedača i pijanista sudjeluju i djeca oživljavajući lutke, izrađujući scenografiju te aktivno sudjelujući u predstavi. Umjetnici cijeli program izvode kostimirani.
Broj djece – sudionika u predstavi/radionici: maksimalno 50
Trajanje: 45 minuta

MALI VODIČ KROZ GLAZBU

Selma Pustički, prof. violine
Mali vodič kroz glazbu je edukacijsko-interaktivni program koji djeci predškolske i rane školske dobi pruža iskustvo klasične glazbe, na njima prihvatljiv i prilagođen način.Program je podijeljen na šest cjelina: upoznavanje glazbenih instrumenata, doživljaj glazbe, povijest glazbe kroz glazbena razdoblja i najpoznatije skladatelje, pokret kroz glazbu (plesna glazba), glazbeno maštanje (programna glazba) i glazbeno putovanje svijetom (upoznavanje glazbe po državama). Program je predviđen za manje skupine djece, a izvode ga vrhunski profesionalni glazbenici. Svrha ovog programa je uvesti djecu u čarobni svijet glazbene umjetnosti, predstaviti im sastavnice glazbe te im omogućiti da kroz igru i pokret i sami sudjeluju u njezinu kreiranju i izvođenju, ne bi li i sami, kad odrastu, postali zaljubljenici u ovu najtajnovitiju od svih umjetnosti.

PRIČA O GLASOVIRU

Edukativni koncert Priča o glasoviru namijenjen je djeci nižih i viših razreda osnovne škole. U 45 minuta, potkrijepljeno živom i zanimljivom prezentacijom o glasoviru i nastanku i razvoju tog instrumenta, možete uživati u Bachovoj Dvoglasnoj invenciji u C duru, Chopinovoj Mazurki op. 68, br. 1, u C duru i skladbi What’s the time? Krešimira Seletkovića; u interpretaciji profesorice Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i na Akademiji Steinway u Veroni (Italija) – Katarine Krpan.
Koncerti traju 30, 45 ili 60 minuta, ovisno o dobi publike.

CRTIĆ MeDo

Jazz kvintet (truba, saksofon, gitara, bas gitara, bubnjevi) izvodi glazbu iz crtanih filmova, a pri tome su svirači obučeni u kostime: Spužve Boba, Garfielda, Tinky Winkyja, Shreka i Freda Kremenka.
Cilj ovog programa je upoznati djecu s instrumentima i glazbenim stilovima popularne glazbe (jazz, samba, reggae, pop, bembe).
Trajanje programa: 45 min (za vrtiće 35 min)

ZAGREBAČKI PUHAČKI TRIO

Dario Golčić, oboa
Domagoj Pavlović, klarinet
Žarko Perišić, fagot

Edukativni koncerti Zagrebačkog puhačkog trija djecu upoznaju s puhačkim instrumentima, s tehnikom disanja, prepoznavanjem skladbi i ritmičkih različitosti.
Koncerti traju 30, 45 ili 60 minuta, ovisno o dobi publike.

 

GUDAČKI KVARTET PORIN

Ivan Novinc, violina
Tamara Petir, violina
Natalija Anikeeva, viola
Neva Begović, violončelo

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola: Jarnović, Mozart, Smetana, Piazzolla te kompilacija rock glazbe u obradi za gudački kvartet. Slušanjem glazbe djeci se predstavljaju gudački instrumenti, objašnjava
im se oblik menuetta i trija, pojava dvije teme, promjene karaktera pri promjeni tonaliteta, programnost u glazbi. Djecu se potiče na aktivno sudjelovanje i iznošenje osobnih zapažanja.
Za srednje škole: djela se izvode sukladno razdoblju koje učenici trenutačno obrađuju na nastavi.

GUDAČKI KVARTET SEBASTIAN

Anđelko Krpan, violina
Korana Rucner, violina
Nebojša Floreani, viola
Zlatko Rucner, violončelo

Edukativni koncerti djecu upoznaju s gudačkim instrumentima, a trajanjem i programom prilagođeni su dobi mlade publike.

CABARET

Akademski solo pjevač Božo Peričić, glumac Gradskog kazališta Komedija, „postaje” i za Vas pripovijeda i pjeva priču Kurta Weilla, spominjući se svih velikana, suvremenika spomenutog umjetnika te najpoznatijih songova
tog razdoblja.

GUSLE MOJE ELEKTRIČNE

Hrvatska glazbena mladež, Binocular teatar i Željko Vukmirica pozivaju vas na opuštajuću, modernu i transcedentalnu interpretaciju hrvatske glazbe kroz predstavu Gusle moje električne. Od bećarca, ganga, Linđa,
klapa do modernog splitskog tehna provest će vas naš proslavljeni komičar Željko Vukmirica i Valent Samardžija. Namjera ove predstave je prikazati tradicionalnu kulturu u njenim najduhovitijim oblicima te spojiti
ono tradicionalno sa modernim. Program je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednješkolskom uzrastu.


Participacija po programu: 2.500 kn minimalno ili 20 kn po djetetu.
Odvija li se program izvan Zagreba, u cijenu se obračunavaju putni troškovi i troškovi eventualnog noćenja.

Posebni projekt: Blackboard Music Project/ Školska ploča s notnim crtovljem

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ I CENTAR ZA KULTURU MAKSIMIR, od 9. -11. rujna 2016.

Radionica za glazbenike, producente, menadžere i organizatore koncerata za mladu publiku

Sudjelujte u radionici namijenjenoj svima koji rade i djeluju u području razvoja mlade publike, bilo da su glazbenici, producenti, menadžeri, edukatori ili organizatori! Ova radionica je izrazito korisna za unapređenje umjetničkih i pedagoških znanja vezanih uz prezentaciju glazbe mladoj publici.

Voditelji radionice:Katarina Bonander, Švedska i Morten Brenne, Norveška

Trenutačno ne postoji formalno obrazovanje za producente, glazbenike i organizatore koji rade na polju glazbene produkcije za mladu publiku. Osnovu projekta čini pristup „učim-radeći“ u kojem izabrani ansambl radi s jednim ili više producenata na programsko- produkcijskom dijelu koncerta.

Projekt će otvoriti nove putove prema postizanju ciljeva u izgradnji većih kapaciteta i povećanju inicijativa usmjerenih na izgradnju publike.

Razvoj publike prirodno je integriran u sveopći cilj projekta – povećati kvantitetu i kvalitetu koncerata za mladu publiku u Zagrebu, kao i povećati mogućnnost razmjene koncerata između europskih zemalja.

Temeljem iskustava s radionicom Yam session održanom u Zagrebu 2015., pogledanih 10 prezentacija i predavanja, te organizirane radionice u suradnji s gudačkim kvartetom Porin, odlučili smo u Zagrebu održati sljedeće aktivnosti:

1. Radionica u Zagrebu za glazbene profesionalce koji rade glazbene produkcije za mlade

2. Priprema ansambla Porin za sudjelovanje na YAM prezentaciji u Norveškoj.

Pročitajte više