HGM :: Natjecanje Mia Čorak Slavenska

Natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska"

10. Mia Čorak Slavenska

12. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska
23.-25. studenoga 2018. Centar za kulturu Trešnjevka


Natjecanje Mia Čorak Slavenska
je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

 

Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti da je najbolja mlada plesačica suvremenog plesa i pobjednica 11. natjecanja Mia Čorak Slavenska, Elena Beganović iz Velike Gorice.

elena beganović

 

Titulu najperspektivnije plesačice natjecanja Mia Čorak Slavenska pripala je Bruni Videka iz Splita.

Pobjednici u svim kategorijama.

svi pobjednici

Natjecatelji

natjecatelji


Mia Čorak Slavenska, najprestižnije natjecanje mladih plesača u dobi od 6 godina naviše, održano po jedanaesti puta u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom „Glazba i pokret“, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. Uz okupljenih 57 sudionika iz cijele Hrvatske, natjecanje je pokazalo izniman talent, trud, zalaganje i darovitost mladih zaljubljenika u plesni pokret, ali i pokazalo najbolje što u ovom trenutku u plesnom stvaralaštvu suvremenog izričaja Hrvatska ima. Natjecanje se održalo uz veliku potporu i suradnju s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Centrom za kulturu Trešnjevka i partnerom ArtHill agencijom.

 

Mia Čorak Slavenska

mia Čorak slavenskaMia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine. Roditelji su joj bili Hedviga Palme-Čorak i Milan Čorak, ugledni ljekarnik. Od najranije mladosti posvetila se plesu i baletnoj umjetnosti, te je tijekom svoje duge i izuzetne karijere postala ne samo najveća hrvatska balerina, nego sasvim sigurno i jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća. Njezin internacionalni uspjeh započeo je kad je kao osamnaestogodišnja djevojka potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! Tada je dr. Slavko Batušić, pišući o Miji u Hrvatskoj enciklopediji, zapisao: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica, koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda».

U to vrijeme ostvarila je glavne uloge u baletima: Šeherezada, Chopiniana, Žar ptica, Licitarsko srce, Imbrek z nosom, Karneval i Kopelija.

U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, koji stiče kultni status. Susreće slavne ruske plesače, surađuje s tada mladom Janine Charrat, kojoj pomaže uvjerena u njezin talent. Na svoju prvu američku turneju odlazi 1938. kao članica Ballet Russe i od tada bez obzira na povremena gostovanja u Europi ostaje i živi u SAD. Udaje se za Kurta Neumanna, istaknutog austrijskog socijaldemokratskog političara koji napušta Beč sklanjajući se pred Hitlerom.

U svojem najplodonosnijem razdoblju od 1947.-1952. vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, a od 1952.-1954. zajedno s partnerom Fredericom Franklinom Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Posebno se proslavila ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom. U razdoblju 1956.- 1960. snima za TV i postaje zvijezda programa TV mreže NBC.

Na najpoznatijem kalifornijskom sveučilištu UCLA u Los Angelesu nastavlja raditi kao pedagog i ostaje zauvijek prvo ime plesne umjetnosti u Americi.Mada daleko od domovine, nikad ne zaboravlja svoje korijene, noseći najljepše uspomene na rodni Slavonski Brod i posebno na Zagreb. Kontakte s njom u ime hrvatske države obnavlja devedesetih godina  20.st. naš prvi Generalni konzul u Kaliforniji dr. Mišo Munivrana, koji posredovanjem uglednog skladatelja i dirigenta Sandra Zaninovića, njezinog dugogodišnjeg prijatelja, poziva umjetnicu da posjeti Hrvatsku. Nažalost, visoka životna dob spriječila  ju je u tome.  Mia Čorak Slavenska umrla je 5. listopada 2002. godine u Westwoodu u Kaliforniji, SAD. 


Fondacija „Slavenska Dance Preservation“ sa sjedištem u Los Angelesu, SAD brine i promiče vrijednosti i ukupnu ostavštinu svjetski ugledne balerine hrvatskog podrijetla Mie Čorak-Slavenske. Osnovana je neposredno nakon smrti balerine u listopadu 2002. godine. Namjera je utemeljitelja Fondacije prikupljanje brojnih svjedočanstava, izjava i tekstova koji govore o velikom doprinosu svjetskoj baletnoj sceni tijekom duge i impresivne karijere u Hrvatskoj, Europi i SAD.

Na čelu Fondacije je kćer umjetnice, gospođa Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu u Los Angelesu, koja je ustupila korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

www.slavenskadancepreservation.org