HGM :: Natjecanje Mia Čorak Slavenska

Natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska"

10. Mia Čorak Slavenska

11. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska
24.-26.11.2017. CEKATE


Natjecanje Mia Čorak Slavenska
je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

 

Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti da je najbolja mlada plesačica suvremenog plesa i pobjednica natjecanja Mia Čorak Slavenska, koje se ove godine održalo po jedanaesti puta, Elena Beganović iz Velike Gorice.

elena beganović

 

Titulu najperspektivnije plesačice natjecanja Mia Čorak Slavenska pripala je Bruni Videka iz Splita.

Pobjednici u svim kategorijama.

svi pobjednici

Natjecatelji

natjecatelji


Mia Čorak Slavenska, najprestižnije natjecanje mladih plesača u dobi od 6 godina naviše, održano po jedanaesti puta u Zagrebu ovog vikenda u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom „Glazba i pokret“. U organizaciji Hrvatske glazbeni mladeži, te okupljenih 57 sudionika iz cijele Hrvatske, natjecanje je pokazalo izniman talent, trud, zalaganje i darovitost mladih zaljubljenika u plesni pokret, ali i pokazalo najbolje što u ovom trenutku u plesnom stvaralaštvu suvremenog izričaja Hrvatska ima. Natjecanje se održalo uz veliku potporu i suradnju s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Centrom za kulturu Trešnjevka i partnerom ArtHill agencijom.

 

Mia Čorak Slavenska

mia Čorak slavenskaMia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine. Roditelji su joj bili Hedviga Palme-Čorak i Milan Čorak, ugledni ljekarnik. Od najranije mladosti posvetila se plesu i baletnoj umjetnosti, te je tijekom svoje duge i izuzetne karijere postala ne samo najveća hrvatska balerina, nego sasvim sigurno i jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća. Njezin internacionalni uspjeh započeo je kad je kao osamnaestogodišnja djevojka potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! Tada je dr. Slavko Batušić, pišući o Miji u Hrvatskoj enciklopediji, zapisao: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica, koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda».

U to vrijeme ostvarila je glavne uloge u baletima: Šeherezada, Chopiniana, Žar ptica, Licitarsko srce, Imbrek z nosom, Karneval i Kopelija.

U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, koji stiče kultni status. Susreće slavne ruske plesače, surađuje s tada mladom Janine Charrat, kojoj pomaže uvjerena u njezin talent. Na svoju prvu američku turneju odlazi 1938. kao članica Ballet Russe i od tada bez obzira na povremena gostovanja u Europi ostaje i živi u SAD. Udaje se za Kurta Neumanna, istaknutog austrijskog socijaldemokratskog političara koji napušta Beč sklanjajući se pred Hitlerom.

U svojem najplodonosnijem razdoblju od 1947.-1952. vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, a od 1952.-1954. zajedno s partnerom Fredericom Franklinom Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Posebno se proslavila ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom. U razdoblju 1956.- 1960. snima za TV i postaje zvijezda programa TV mreže NBC.

Na najpoznatijem kalifornijskom sveučilištu UCLA u Los Angelesu nastavlja raditi kao pedagog i ostaje zauvijek prvo ime plesne umjetnosti u Americi.Mada daleko od domovine, nikad ne zaboravlja svoje korijene, noseći najljepše uspomene na rodni Slavonski Brod i posebno na Zagreb. Kontakte s njom u ime hrvatske države obnavlja devedesetih godina  20.st. naš prvi Generalni konzul u Kaliforniji dr. Mišo Munivrana, koji posredovanjem uglednog skladatelja i dirigenta Sandra Zaninovića, njezinog dugogodišnjeg prijatelja, poziva umjetnicu da posjeti Hrvatsku. Nažalost, visoka životna dob spriječila  ju je u tome.  Mia Čorak Slavenska umrla je 5. listopada 2002. godine u Westwoodu u Kaliforniji, SAD. 


Fondacija „Slavenska Dance Preservation“ sa sjedištem u Los Angelesu, SAD brine i promiče vrijednosti i ukupnu ostavštinu svjetski ugledne balerine hrvatskog podrijetla Mie Čorak-Slavenske. Osnovana je neposredno nakon smrti balerine u listopadu 2002. godine. Namjera je utemeljitelja Fondacije prikupljanje brojnih svjedočanstava, izjava i tekstova koji govore o velikom doprinosu svjetskoj baletnoj sceni tijekom duge i impresivne karijere u Hrvatskoj, Europi i SAD.

Na čelu Fondacije je kćer umjetnice, gospođa Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu u Los Angelesu, koja je ustupila korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

www.slavenskadancepreservation.org