HGM :: radost slikanja uz glazbu

Radost slikanja uz glazbu - 2020.

Tjedan glazbe – Beethoven, glazba titana

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe Ludwiga van Beethovena, jednoga od najvećih skladatelja svih vremena.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da prije pristupanja natječaju učenike upoznaju s prvim desetljećima 19. stoljeća, iznimno zanimljivim razdobljem, u kojem se – zahvaljujući Beethovenu – postupno počeo mijenjati pristup stvaranju glazbenog djela.
Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: petka, 10. travnja 2020. na adresu: 
Hrvatska glazbena mladež,Trg Stjepana Eadića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj, glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.
Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju Velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije 29. travnja 2020. u 10.00 sati.

 

UVJETI NATJEČAJA:
Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske;

  1. Svako dijete, svaki učenik može se natjecati s jednim likovnim djelom;
  2. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama;
  3. Na poleđini rada potrebno je napisati: ime i prezime učenika autora, razred koji pohađa, ime vrtića/škole, grad, adresu i broj telefona škole, ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora, skladatelja i naziv glazbenog djela koje se slušalo.
  4. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, potrebno ih je priložiti na listu papira formata A4.
  5. Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
  6. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, kao i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

REZULTATI NATJEČAJA Radost slikanja uz glazbu - 2020.

Sukladno raspisanom natječaju Radost slikanja uz glazbu je usmjeren prema djeci dječjih vrtića /privatnih i državnih/ i učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svima zainteresiranima.

Do zatvaranja natječaja  10.travnja 2020. pristiglo je 210 likovnih samostalnih i skupnh radova. Glazbene impresije odslušanog zadanog glazbenog predloška rezultirao je raznolikim likovnim tehnikama: najveći broj pristiglih likovnih uradaka je realizirani u aqurelu, temperi, olovci, tušu, grafitu a pristigle instalacije su sačinjen od raznih materijala: tkanina, staklo, žica, kamen, papir, plastika i sl.

Popis škola koje su poslale radove za Radost slikanja 2020.:

Katolička osnovna škola Svete Uršule, Varaždin
Osnovna škola Petar Zrinski, Šenkovec
Osnovna škola Trnjanska, zagreb
Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“
Prva osnovna škola, Ogulin
Osnovna škola Jurja Šižgorića, Šibenik
Osnovna škola dr. Ante Starčević, Zagreb
Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
Osnovna škola Sveti Filip i Jakov, Sveti Filip i Jakov
Osnovna škola Antuna Mihanovića, Osijek
Osnovna škola Gornji Mihaljevec
Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica
Osnovna škola Vladimira Nazora (glazbeni odjel), Rovinj
Osnovna škola Glina, Glina
Osnovna škola Mato Lovrak, Nova Gradiška
Osnovna škola „Ljubo Babić“ Jastrebarsko
Osnovna škola Ivo Andrić, Zagreb
Gimnazija Pula, Pula
Dječji vrtić Iskrica, Zagreb
Dječji vrtić Bajka, Vinkovci
Dječji vrtić Bakar – vrtić Škrljevom, Bakar
Dječji vrtić Sesvete, Zagreb

Ocjenjivački sud sve je radove pregledao, verificirao, ocijenio te dodijelio nagrade najuspješnijima te odabrao sedamdesetak radova za OnLIne izložbu koju možete pogledati na sljedećem linku.

Izložba

Malo je događaja nastalih na sinergijskom tkanju uzvišenih trenutaka u kojima se susrećemo i predajemo užitku percepcije nesputanih kreativnih uzvisja i upijanju tako jasne poruke kao što su  likovna ostvarenja mladih naraštaja prezentirana u sklopu manifestacije Tjedan glazbe koju organizira Hrvatska glazbena mladež. Iz godine u godinu njihovi nas radovi opčinjavaju neuhvatljivim virovima ljupkosti, odvodeći nas u svijet radosti i vjere u čistoću trenutaka djetinje i madenačke razigranosti  koja je vječno susretište mašte i kreativnih iskrenja. Uvijek vođeni glazbenom čarolijom kao izvorištem tematskog  promišljanja  u svojim djelima prenose drhtaj zvuka  isprepličući ga s osobnim likovnim izričajem u neraskidiv i nezaustavljiv vrtlog u kojemu jedno drugom postaju poticajem i snagom. Bezvremenska, uzvišena glazba Ludwiga van Beethovena  koja je ove godine nit vodilja i inspiracija, izvorište je uvijek novih, začudnih radova  koja mlade autorice i autore vodi u svijet bujajućih emocija i oslobađanja zapretenih vizija.
Ove je godine stiglo preko 150 radova iz vrtića i škola iz cijele Hrvatske, ponajbolje govoreći o vječnoj  potrebi i emocionalnoj predanosti slojnom svijetu umjetnosti. I sjajan  pedagoški rad, temelj znanja i odrednica spoznaje o tehničkim mogućnostima i izborima za vjerno iskazivanje proživljaja, prenesen mladima u brojnim likovnim radionicama i nastavi u ovim djelima dobio je ponajbolju potvrdu.  Pred nama se rastvara svijet u kojoj su prisutne i figurativnost  i igra apstraktnim kompozicijama, a zgusnute slagalice prenose raznorodnost tehnika koje jasno artikuliraju spektar propitkivanja mogućnosti prenošenja umjetničke ideje i trenutka nadahnuća. Susljedno nam se, tako, pokazuju gusti slojevi snažnih kolorističkih bljeskova; skicoznost orisnih poteza, ali  i preciznost dodira sjenčanih crteža; nježna, magličasta opna akvarela; razvedene, a opet jasnom logikom poruke stopljene plohe kolaža.
Ova je manifestacija upečatljiva je promocija mladih naraštaja  i predanog pedagoškog rada koji nas uvijek iznova ushićuje i navodi da se upitamo - nema li plemenitije i svrsishodnije  ljudske predanosti  od davanja povjerenja generacijama koje su naša budućnost i nada?  Raduje i ove godine dodijeliti nagrade i posebne pohvale radovima baš kao i uživati u kreativnoj bujnosti svih autorica i autora.

Prvu nagradu dobila je Aleksandra Grbić, Gimnazija Pula, 4. Razred; Mentorica: Sanja Vlačić. Složenošću kompozicije u cijelosti je izražen doživljaj značaja glazbe koja prožima i potiče na promišljanje slojevitosti umjetničkog izričaja. Besprijekorno je raznorodnim tehnikama likovnog rukopisa ostvareno jedinstvo složene motivike i autoričine emocionalne prisutnosti. Tvorba preglednih polja ističe u prvom planu njezino predano snatrenje nošeno snagom Beethovenova djela i enigmatične ličnosti koja je u temelju ove cjeline te ju vodi i nosi.
Druga nagrada dodijeljena je Matei Miđić, O.Š. Dore Pejačević, 8. razred, Našice; Mentorice: Sanja Portnar, Mirjana Šutalo Vulić. Neuhvatljivi vrtložni kovitlac boja kao da upija cijelinu autoričina doživljaja  u  nezaustavljivu priču prepleta i igre. Virtuoznost glazbenih tvorbi zamašnjak  je likovne priče koja se ostvaruje u nesputanom, ali besprijekornom suzvučju snažnog kolorita čija je okosnica nesumnjivo jasno i znalačko razumijevanje sklada silnica poteza. Djelo je plod jasnog  znanja koje je siguran oslonac gustoj opni autorske vizije.
Treća nagrada pripala je Nini Ižaković, O.Š. Antuna Mihanovića, 7. razred, Osijek; Mentori: Roko Idžojtić, Vesna Lončar. Rad je vedar prikaz simbolika kojega je stopljena s nježnom podlogom  pozivajući nas u svijet čarolije glazbe i likovnosti stopljenih u neodoljivu ljupkost cjeline. Autorica je raznorodnim tehnikama ostvarila željeni prikaz  akcentuirajući svakom od tehnika jasno mjesto u „poglavljima“ sadržaja te cjeline. Modusima izricanja ovaj je rad paleta na kojoj se izričaj stopio sa snagom poziva, poruke i znanja.
Posebne pohvale dobili su: Lucija Kos,  Š  Desinec, 4. razred, O.Š. Ljubo Babić, Jastrebarsko. Mentorica: Snježana Dugić; Patrik Milak, O.Š.Mato Lovrak, 3. razred, Nova Gradiška. Mentorica: Irena Barić; Petar Kukec, DV Sesvete. Mentorice: Snježana Pepej, Gita Bagarić; Sara Benčak, DV Sesvete. Mentorice: Snježana Pepej, Gita Bagarić; Gabrijel Pevalović, DV  Bakar – Škriljevo. Mentorica: Silvija Babić; Karlo  Makaj, O.Š. Dore Pejačević, 8. razred, Našice. Mentorice: Sanja Portnar, Mirjana Šutalo Vulić. Jana Novak, O.Š. Trnjanska, 1. razred, Zagreb. Mentorica: Ivančica Tajsi Dragičević.
Vizual ovogodišnje manifestacije rad je Lede Igrić, O.Š. Antun Nemčić Gostovinski, 4. razred, Koprivnica; Mentorica: Đurđica Pošta. Živahan, vedar, razigran  rad u kojemu je sažeta cjelovita ideja i isklična potvrda značaja ovakovih projekata Hrvatske glazbene mladeži koja poziva na brojne susrete i u budućnosti.
Lada Ratković  Bukovčan

Ove godine radove je odabrao žiri u sastavu:

Mr.sc. Lada Ratković-Bukovčan, red. prof. Katarina Krpan i Mo Tonči Bilić.

RADOVI NA IZLOŽBI