HGM :: radost slikanja uz glazbu

Radost slikanja uz glazbu - 2018.

Impresionizam Claudea Debussyja

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju: glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da učenike upoznaju s impresionizmom, kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije, prije samog pristupanja Natječaju.

Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i
likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: četvrtka, 1. ožujka 2018. na adresu:
Hrvatska glazbena mladež, Trg Stjepana Radića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj,
glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.

Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije u 9. travnja 2018.

 

UVJETI NATJEČAJA:
1. Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske
2. Svako dijete, svaki učenik se može natjecati s jednim likovnim djelom
3. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama
4. Na poleđini rada potrebno je napisati: Ime i prezime učenika-autora, razred koji pohađa; ime vrtića/škole; grad, adresu i broj
telefona škole; ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora; kompozitora i naziv glazbenog djela koje se slušalo. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, iste je potrebno priložiti na listu papira formata A4.
Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
5. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, ako i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

 

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

REZULTATI NATJEČAJA Radost slikanja uz glazbu - 2017.

Sukladno raspisanom natječaju od 3. 9. 2016. Radost slikanja uz glazbu je usmjeren prema djeci dječjih vrtića /privatnih i državnih/ i učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svima zainteresiranima. Do zatvaranja natječaja 10.03.2017. pristigla su 1070 likovna samostalna i skupna rada. Glazbene impresije odslušanog zadanog glazbenog predloška rezultirao je raznolikim likovnim tehnikama: najveći broj pristiglih likovnih uradaka je realizirani u aqurelu, temperi, olovci, tušu, grafitu a pristigle instalacije su sačinjen od raznih materijala: tkanina, staklo, žica, kamen, papir, plastika i sl.

Statistički podaci:

Ukupni broj prispjelih radova 1070

Sudjelovali na natječaju: Djeca iz 19 dječjih vrtića RH, učenici iz 76 osnovne škole, 4 srednje škole, 4 srednje umjetničke škole i jedanog srednjoškolskog Učeničkog doma. Zainteresirani učenici su se kreativno izražavali tijekom nastave, pod mentorstvom prof. glazbene kulture /umjetnosti i prof. likovne kulture/ umjetnosti a djeca u dječjim vrtićima tijekom pedagoškog razdoblja pod mentorstvom odgajateljica.

Pristigli radovi iz svih hrvatskih županija /21/.

Popis 68 mjesta i gradova RH, po redosljedu prihvaćanja pristiglih radova u HGM:

ZAGREB, ŠIBENIK, Sv. FILIP JAKOV, GOLA, ZAPREŠIĆ, NOVA GRADIŠKA, ŠKABRNJA, RIJEKA, KONJŠČINA, SLAVONSKI BROD, BJELOVAR, OSIJEK, ŠENKOVAC, LUŽANI, VARAŽDIN, SILBA, BELIŠĆE, SESVETE, ORIOVAC, LUKA, JASTREBARSKO, ČAKOVEC, NAŠICE, KOPRIVNICA, POSEDARJE, DRNJE, KLOŠTAR PODRAVSKI, MAHIČNO, CETINGRAD, STARA GRADIŠKA, GRABERJE IVANIČKO, GORNJI MIHOLJAC, BRIBIR, VUKOVAR, NUŠTAR, JAKOVLJE, SPLIT, POŽEGA, OPATIJA, RASINJA, ZABOK, GLINA, DARUVAR, DONJI LAPAC, KARLOVAC, PREGRADA, MAKARSKA, STUBIČKE TOPLICE, KRIŽEVCI, FUŽINE, SISAK, SESVETSKA SELA, GAREŠNICA, PLOČE, ZADAR, ĐURĐEVAC, MARINA, ČAČINCI, STARI MIKANOVCI, ILOK, REŠETARI, VELIKA MLAKA, OMIŠ, KRIŽEVCI, SIBINJ, PETRINJA, GORNJI MIHALJEVAC, DONJA BISTRA.

Ocjenjivački sud sve je radove pregledao, verificirao, ocijenio te dodijelio nagrade najuspješnijima te odabrao stotinjak radova za izlaganje na izložbi koja će se otvoriti na tiskovnoj konferenciji u sklopu „Tjedana glazbe za mlade“ 5. travnja 2017. u predvorju velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na kojoj će se uručiti i nagrade. Izložba je otvorena do 12. travnja 2017. Za zainteresirane skupine potrebna prethodna najava.


Članovi ocjenjivačkog suda:

BISERKA RAUTER PLANČIĆ, predsjednica, povjesničarka umjetnosti

KATARINA KRPAN, prof. glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

DIMITRIJE POPOVIĆ, akademski slikar

JELENA KORENČIĆ, akademska graf. dizajnerica

Nagrađeni radovi

Tara

1.Nagrada:

TARA ŠTAJDOHAR, 5. razred

Osnovna Škola dr Ivan Merz, Zagreb

Mentor: prof. Lahorka Rožić

Ana

2. Nagrada:

ANA CIRIMOTIĆ, 2. razred srednje škole

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Mentor: prof. Karmen Bačura Potočić

Gabrijela

3. Nagrada :

GABRIJELA FLINČEC, 2.razred

Osnovna škola Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec

Mentor: prof. Gordana Polundak

Karlo

POSEBNO PRIZNANJE:

KARLO VINKOVIĆ, 6,5 godina

Dječji vrtić Iskrica, Zagreb

Mentor: Snježana Cukrov

Silvio

POSEBNO PRIZNANJE:

SILVIO HORVAT, 3 razred srednje škole

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Mentor: prof. Aleksandra Mašić Tumpa

Leo

POSEBNA NAGRADA
djelo za grafičko rješenje
„Tjedna glazbe za mlade“

LEN KONTEŠIĆ, 6,5 godina

DV Maksimir, Zagreb

Mentori: Marina Valić, Kristina Petrin, Vedrana Hofšteter

Obrazloženje nagrada

Izabrati najuspješnija ostvarenja iz golemog broja listom zanimljivih likovnih radova djece predškolske dobi te učenika osnovnih i raznih srednjih škola u Hrvatskoj, koji su se javili na popularni natječaj „Radost slikanja uz glazbu“ što ga već niz godina raspisuje i provodi Hrvatska glazbena mladež, četveročlanom ocjenjivačkom sudu nije bilo nimalo lako niti jednostavno. Ove godine pristiglo ih je više od tisuću sa svih strana lijepe naše pa se ocjenjivanje radova odvijalo u tri faze.

Najprije nam je iz tog mnoštva crteža, slika, reljefa, čak i „komornih instalacija“ mladih i najmlađih autora, ostvarenih pod paskom njihovih mentora, valjalo izabrati one koji prednjače kvalitetom i usuglašenošću s misijom natječaja pa stoga zavređuju biti prezentirani na pratećoj izložbi manifestacije „Tjedan glazbe za mlade“. Zatim smo prionuli odabrati rad koji će u tiskovinama manifestacije primjerno vizualizirati njezin temat, a to je ove godine bila glazba Johna Williamsa iz filmskog serijala Ratovi zvijezda Georgea Lucasa. U zaključnoj pak fazi žiriranja valjalo nam je donijeti odluku koje radove iz odabrane izložbene građe odlikovati prvom, drugom i trećom nagradom te posebnim priznanjima. Odluka je bila jednoglasna a donesena je na temelju ocijene darovitosti i uspješnosti pristupnika u imaginiranju odslušanih glazbenih predloška te na vrednovanju dosegnutog stupnja autentičnosti u transponiranju glazbe i sižea popularnog i omiljenog im filmskog serijala u likovni medij.


Prva nagrada dodjeljuje se Tari Štajdohar iz 5. c. razreda O. Š. „Dr. Ivan Merz“ u Zagrebu koja je pod mentorstvom prof. Lahorke Rožić ostvarila sjajnu slikarsku impresiju vlastita doživljaja Williamsove glazbe. Rad je lišen citata ijednoga filmskog lika ili „borbenog kadra“, a ritmizirana kromatika, hrabra gestualnost akvarelnih poteza i dinamična kompozicija slike uzdiže njezin rad do koloristički rafiniranoga apstraktnog likovnog djela začudne zrelosti.

Druga nagrada dodjeljuje se Ani Cirimotić iz 2. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku koja je pod mentorstvom nastavnice Carmen Bačura Potočić ostvarila rad u tehnici višebojnog linoreza zavidne vrsnoće izvedbe, sugestivnih oblika, asocijativne uskovitlanosti linija po podlozi nebeskog kolorita, što njezin grafički list čini dojmljivo izmaštanom slikom zvjezdanih prostranstava.


Treća nagrada dodjeljuje se Gabrijeli Flinčec iz 2. razreda O. Š. „Gornji Mihaljevac“ u Međimurju koja je uz mentorstvo nastavnice Gordane Polundak ostvarila kolaž gusto ispunjen živom kromatikom kružnih oblika između kojih u slobodnom prostoru ustobočeno stoje razmahani likovi zvjezdanih ratnika. K tomu, prizor svjetluca ukomponiranim komadićima razlomljenih CD-a, riječju, uglazbljeni su to ratovi zvijezda in vivo.


Posebna priznanja članovi žirija dodjeljuju:

Radu Karla Vinkovića iz Djećjeg vrtića „Iskrica“ u Zagrebu koji je, pod mentorstvom odgojiteljice Snježane Cukrov, svojim iznimno maštovitim crtežom, utisnutim u plitkom reljefu po delikatnom listu alu-folije, zorno dočarao kakofoniju zvjezdanih armada.


Radu „Eksplozija“ koju je Silvio Horvat iz 3. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, uz mentorstvo nastavnice Aleksandre Mašić Tumpa, načinio u tehnici modificirane fotografske cijanotipije. Na plohi cijan plave boje grafičkim je postupkom komponirao motiv plutajućih fragmenata stakla oštrih i nepravilnih rubova, što je prema pratećem opisu mladoga autora, jasna asocijacija na eksploziju i krhotine zvijezda.


Crtežu Lena Kontešića iz Dječjeg vrtića „Maksimir“ u Zagrebu, koji je zbog posebne likovne vrijednosti i amblemske jezgrovitosti odabran za grafičko rješenje naslovnice programske knjižice, plakata i svih vizuala ovogodišnje manifestacije „Tjedan glazbe za mlade“.


U Zagrebu, 18. Ožujka 2017.

Biserka Rauter Plančić

Raavnateljica Moderne galerije

 

RADOVI NA IZLOŽBI:

Vanja Eškinja (5 godina)

Dječji vrtić Rijeka, CPO Maestral, PPO Delfin

Mentor: Željka Jerneić-Kraljić


Katarina Paić 7. razred

Škola/vrtić: OŠ Lovre pl. Matačića

Mentor: prof. Vesna Zaimović , prof. Marija Barlek


Martin Peternel 6 god.

DV Ciciban

Mentor: odgajatelji: Jana Smolčić, Josipa Noić, Irena Delač


Lorena Tomrecaj 4. razred

OŠ Petra Zrinskog - Šenkovec

Mentor: Jasminka Mesarić


Ana Marija Špicar 2.razred SR

Graditeljska škola Čakovec

Mentor: Mag. Umj. Petar Križnar


Roko Radošević,

DV Petrinjčica - Petrinja

Mentor: Jadranka Vrbik


Patrik Hajduković, 3 razred

OŠ Doktora J. Pančića Bribir

Mentor: Dilajla Pavletić


Marija Ević, 2. razred

OŠ Zrinskih - Nuštar

Mentor: Sanja Lovrić


Stella Mikacinić, 8. razred

OŠ Ive Andrića - Zagreb

Mentor: prof. mag. art. Lahorka Rožić


Milla Anđelić, 5. razred

OŠ Ive Andrića - Zagreb

Mentor: prof. mag. art. Lahorka Rožić


Lovro Bunjan, 6,3 godina

Škola/vrtić: DV Petrinčica

Mentor: Jadranka Vrbik


Iva Juren

DV Bajka - Varaždin

Mentor: dipl.odgojitelj Martina Kazić, dipl. Odgojitelj Goranka Fluksek


Vukan Rašeta, 2 razred

OŠ Donji Lapac

Mentor: Ljiljana Klobučar


Laura Klasić 1. Razred SR

SŠ Glina

Mentor: prof. Ana Rizmaul, prof. Mario Ožaković


Anamarija Muža, 3.razred SR

SŠ Glina

Mentor: prof. Ana Rizmaul , prof. Mario Ožaković


Vito Ćuić, 6 godina

DV Maksimir - Zagreb

Mentor: Ines Vrsalović Nardelli , Anamarija Klišanić


Leonarda Steković, 7.razred

OŠ Čućerje

Mentor: Ksenija Domančić Bajić


Ines Tovernić, 8.razred

OŠ Josipa Badalića – Graberje Ivaničko

Mentor: Sunčica Blažić Stjepanović

 

Petra Cepetić, 7.razred

OŠ Josipa Badalića – Graberje Ivaničko

Mentor: Sunčica Blažić Stjepanović


Antonela Margić Mujkić, 7.razred

OŠ A.Cesarca - Zagreb

Mentor: Ksenija Domančić Bajić


Petar Nejašmić, 7.razred

OŠ A.Cesarca - Zagreb

Mentor: Ksenija Domančić Bajić

 

Ivana Šarac 8.razred

OŠ Višnjevac, Višnjevac

Mentor:Silvija Vukašinović


Lucija Matišić 4.razred

3.OŠ Bjelovar

Mentor:Bojana Matenda


Valnea Krajina 6.razred

OŠ Šestine - Zageb

Mentor: akad.slikarica Ana Barbić Katičić


Mia Ščević, 2.razred

OŠ Luka, Sesvete

Mentor:mag.prim.educ. Natalija Damjanović


Sergej Skenderija

DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Tonka Milanović 6.razred

OŠ Kajzerica - Zagreb

Mentor: prof.Nina Brkić


Nikolina Petrović

DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Filip Rodić

Škola/vrtić: DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Laura Kolić 6.godina

Škola/vrtić:DV

Mentor:I.Đaković Perak


Gabrijela Žugaj 6.4 god

Škola/vrtić:DV

Mentor: I.Đaković Perak


Ana Marina 4.razred

OŠ Zrinskih Nuštar- područna škola Marinci-Nuštar

Mentor:mag.prim.educ Marija Lesandrić


Vanessa Dupelj, 4.razred

OŠ Stubičke toplice

Mentor:Monika Barić


Tony Radović, 4,5godina

DV Rijeka , CPO Maestral, PPO Belveder

Mentor:Brankica Jereb


Jana Prpić 6.godina

DV Karlovac

Mentor: Andreja Šeketa , Branka Petrović Brnardić


Adrianao Jagušić 5.razred

OŠ Vladimir Nazor - Križevci

Mentor:Ana-Maria Smoljanec


Leo Vračić 3.razred

OŠ Ante Starčevića - Rešetari

Mentor:Slađana Ninković


Ana Popović 8.razred

OŠ Ljubo Babić,Jastrebarsko

Mentor:Ivana Strmečki Vučina


Martina Paić 5.razred

OŠ Julija Benešića-Ilok

Mentor:Kristina Hrubik


Patrik Božičević 6.godina

DV Vedri Dani Stari Mikanovci

Mentor: Ankica Jelić


Lea Kapoši 5.razred

OŠ Zrinskih , Nuštar

Mentor: mag.prim.educ. Nevenka Škrabo


Marin Pavić 3.razred

Škola/vrtić:OŠ Bjelovar

Mentor:Mira – Ankica Klarić


Ivana Bošnjak 6.razred

OŠ Julija Benešića-Ilok

Mentor:Kristina Hrubik


Mia Nikić, 5.razred

OŠ Lovre. Pl. Matačića

Mentor: prof. Vesna Zaimović, prof. Marija Barlek

 

Noa Galešić 3.razred

OŠ Sv.Filip Jakov

Mentor: Dražena Strpić


Mare Birkeš 7.razred

Katolička Osnovna Škola - Šibenik

Mentor: Milena Mikulandra


HGM :: radost slikanja uz glazbu

Radost slikanja uz glazbu - 2018.

Impresionizam Claudea Debussyja

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju: glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da učenike upoznaju s impresionizmom, kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije, prije samog pristupanja Natječaju.

Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i
likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: četvrtka, 1. ožujka 2018. na adresu:
Hrvatska glazbena mladež, Trg Stjepana Radića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj,
glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.

Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije u 9. travnja 2018.

 

UVJETI NATJEČAJA:
1. Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske
2. Svako dijete, svaki učenik se može natjecati s jednim likovnim djelom
3. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama
4. Na poleđini rada potrebno je napisati: Ime i prezime učenika-autora, razred koji pohađa; ime vrtića/škole; grad, adresu i broj
telefona škole; ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora; kompozitora i naziv glazbenog djela koje se slušalo. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, iste je potrebno priložiti na listu papira formata A4.
Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
5. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, ako i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

 

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

REZULTATI NATJEČAJA Radost slikanja uz glazbu - 2017.

Sukladno raspisanom natječaju od 3. 9. 2016. Radost slikanja uz glazbu je usmjeren prema djeci dječjih vrtića /privatnih i državnih/ i učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svima zainteresiranima. Do zatvaranja natječaja 10.03.2017. pristigla su 1070 likovna samostalna i skupna rada. Glazbene impresije odslušanog zadanog glazbenog predloška rezultirao je raznolikim likovnim tehnikama: najveći broj pristiglih likovnih uradaka je realizirani u aqurelu, temperi, olovci, tušu, grafitu a pristigle instalacije su sačinjen od raznih materijala: tkanina, staklo, žica, kamen, papir, plastika i sl.

Statistički podaci:

Ukupni broj prispjelih radova 1070

Sudjelovali na natječaju: Djeca iz 19 dječjih vrtića RH, učenici iz 76 osnovne škole, 4 srednje škole, 4 srednje umjetničke škole i jedanog srednjoškolskog Učeničkog doma. Zainteresirani učenici su se kreativno izražavali tijekom nastave, pod mentorstvom prof. glazbene kulture /umjetnosti i prof. likovne kulture/ umjetnosti a djeca u dječjim vrtićima tijekom pedagoškog razdoblja pod mentorstvom odgajateljica.

Pristigli radovi iz svih hrvatskih županija /21/.

Popis 68 mjesta i gradova RH, po redosljedu prihvaćanja pristiglih radova u HGM:

ZAGREB, ŠIBENIK, Sv. FILIP JAKOV, GOLA, ZAPREŠIĆ, NOVA GRADIŠKA, ŠKABRNJA, RIJEKA, KONJŠČINA, SLAVONSKI BROD, BJELOVAR, OSIJEK, ŠENKOVAC, LUŽANI, VARAŽDIN, SILBA, BELIŠĆE, SESVETE, ORIOVAC, LUKA, JASTREBARSKO, ČAKOVEC, NAŠICE, KOPRIVNICA, POSEDARJE, DRNJE, KLOŠTAR PODRAVSKI, MAHIČNO, CETINGRAD, STARA GRADIŠKA, GRABERJE IVANIČKO, GORNJI MIHOLJAC, BRIBIR, VUKOVAR, NUŠTAR, JAKOVLJE, SPLIT, POŽEGA, OPATIJA, RASINJA, ZABOK, GLINA, DARUVAR, DONJI LAPAC, KARLOVAC, PREGRADA, MAKARSKA, STUBIČKE TOPLICE, KRIŽEVCI, FUŽINE, SISAK, SESVETSKA SELA, GAREŠNICA, PLOČE, ZADAR, ĐURĐEVAC, MARINA, ČAČINCI, STARI MIKANOVCI, ILOK, REŠETARI, VELIKA MLAKA, OMIŠ, KRIŽEVCI, SIBINJ, PETRINJA, GORNJI MIHALJEVAC, DONJA BISTRA.

Ocjenjivački sud sve je radove pregledao, verificirao, ocijenio te dodijelio nagrade najuspješnijima te odabrao stotinjak radova za izlaganje na izložbi koja će se otvoriti na tiskovnoj konferenciji u sklopu „Tjedana glazbe za mlade“ 5. travnja 2017. u predvorju velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na kojoj će se uručiti i nagrade. Izložba je otvorena do 12. travnja 2017. Za zainteresirane skupine potrebna prethodna najava.


Članovi ocjenjivačkog suda:

BISERKA RAUTER PLANČIĆ, predsjednica, povjesničarka umjetnosti

KATARINA KRPAN, prof. glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

DIMITRIJE POPOVIĆ, akademski slikar

JELENA KORENČIĆ, akademska graf. dizajnerica

Nagrađeni radovi

Tara

1.Nagrada:

TARA ŠTAJDOHAR, 5. razred

Osnovna Škola dr Ivan Merz, Zagreb

Mentor: prof. Lahorka Rožić

Ana

2. Nagrada:

ANA CIRIMOTIĆ, 2. razred srednje škole

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Mentor: prof. Karmen Bačura Potočić

Gabrijela

3. Nagrada :

GABRIJELA FLINČEC, 2.razred

Osnovna škola Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec

Mentor: prof. Gordana Polundak

Karlo

POSEBNO PRIZNANJE:

KARLO VINKOVIĆ, 6,5 godina

Dječji vrtić Iskrica, Zagreb

Mentor: Snježana Cukrov

Silvio

POSEBNO PRIZNANJE:

SILVIO HORVAT, 3 razred srednje škole

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Mentor: prof. Aleksandra Mašić Tumpa

Leo

POSEBNA NAGRADA
djelo za grafičko rješenje
„Tjedna glazbe za mlade“

LEN KONTEŠIĆ, 6,5 godina

DV Maksimir, Zagreb

Mentori: Marina Valić, Kristina Petrin, Vedrana Hofšteter

Obrazloženje nagrada

Izabrati najuspješnija ostvarenja iz golemog broja listom zanimljivih likovnih radova djece predškolske dobi te učenika osnovnih i raznih srednjih škola u Hrvatskoj, koji su se javili na popularni natječaj „Radost slikanja uz glazbu“ što ga već niz godina raspisuje i provodi Hrvatska glazbena mladež, četveročlanom ocjenjivačkom sudu nije bilo nimalo lako niti jednostavno. Ove godine pristiglo ih je više od tisuću sa svih strana lijepe naše pa se ocjenjivanje radova odvijalo u tri faze.

Najprije nam je iz tog mnoštva crteža, slika, reljefa, čak i „komornih instalacija“ mladih i najmlađih autora, ostvarenih pod paskom njihovih mentora, valjalo izabrati one koji prednjače kvalitetom i usuglašenošću s misijom natječaja pa stoga zavređuju biti prezentirani na pratećoj izložbi manifestacije „Tjedan glazbe za mlade“. Zatim smo prionuli odabrati rad koji će u tiskovinama manifestacije primjerno vizualizirati njezin temat, a to je ove godine bila glazba Johna Williamsa iz filmskog serijala Ratovi zvijezda Georgea Lucasa. U zaključnoj pak fazi žiriranja valjalo nam je donijeti odluku koje radove iz odabrane izložbene građe odlikovati prvom, drugom i trećom nagradom te posebnim priznanjima. Odluka je bila jednoglasna a donesena je na temelju ocijene darovitosti i uspješnosti pristupnika u imaginiranju odslušanih glazbenih predloška te na vrednovanju dosegnutog stupnja autentičnosti u transponiranju glazbe i sižea popularnog i omiljenog im filmskog serijala u likovni medij.


Prva nagrada dodjeljuje se Tari Štajdohar iz 5. c. razreda O. Š. „Dr. Ivan Merz“ u Zagrebu koja je pod mentorstvom prof. Lahorke Rožić ostvarila sjajnu slikarsku impresiju vlastita doživljaja Williamsove glazbe. Rad je lišen citata ijednoga filmskog lika ili „borbenog kadra“, a ritmizirana kromatika, hrabra gestualnost akvarelnih poteza i dinamična kompozicija slike uzdiže njezin rad do koloristički rafiniranoga apstraktnog likovnog djela začudne zrelosti.

Druga nagrada dodjeljuje se Ani Cirimotić iz 2. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku koja je pod mentorstvom nastavnice Carmen Bačura Potočić ostvarila rad u tehnici višebojnog linoreza zavidne vrsnoće izvedbe, sugestivnih oblika, asocijativne uskovitlanosti linija po podlozi nebeskog kolorita, što njezin grafički list čini dojmljivo izmaštanom slikom zvjezdanih prostranstava.


Treća nagrada dodjeljuje se Gabrijeli Flinčec iz 2. razreda O. Š. „Gornji Mihaljevac“ u Međimurju koja je uz mentorstvo nastavnice Gordane Polundak ostvarila kolaž gusto ispunjen živom kromatikom kružnih oblika između kojih u slobodnom prostoru ustobočeno stoje razmahani likovi zvjezdanih ratnika. K tomu, prizor svjetluca ukomponiranim komadićima razlomljenih CD-a, riječju, uglazbljeni su to ratovi zvijezda in vivo.


Posebna priznanja članovi žirija dodjeljuju:

Radu Karla Vinkovića iz Djećjeg vrtića „Iskrica“ u Zagrebu koji je, pod mentorstvom odgojiteljice Snježane Cukrov, svojim iznimno maštovitim crtežom, utisnutim u plitkom reljefu po delikatnom listu alu-folije, zorno dočarao kakofoniju zvjezdanih armada.


Radu „Eksplozija“ koju je Silvio Horvat iz 3. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, uz mentorstvo nastavnice Aleksandre Mašić Tumpa, načinio u tehnici modificirane fotografske cijanotipije. Na plohi cijan plave boje grafičkim je postupkom komponirao motiv plutajućih fragmenata stakla oštrih i nepravilnih rubova, što je prema pratećem opisu mladoga autora, jasna asocijacija na eksploziju i krhotine zvijezda.


Crtežu Lena Kontešića iz Dječjeg vrtića „Maksimir“ u Zagrebu, koji je zbog posebne likovne vrijednosti i amblemske jezgrovitosti odabran za grafičko rješenje naslovnice programske knjižice, plakata i svih vizuala ovogodišnje manifestacije „Tjedan glazbe za mlade“.


U Zagrebu, 18. Ožujka 2017.

Biserka Rauter Plančić

Raavnateljica Moderne galerije

 

RADOVI NA IZLOŽBI:

Vanja Eškinja (5 godina)

Dječji vrtić Rijeka, CPO Maestral, PPO Delfin

Mentor: Željka Jerneić-Kraljić


Katarina Paić 7. razred

Škola/vrtić: OŠ Lovre pl. Matačića

Mentor: prof. Vesna Zaimović , prof. Marija Barlek


Martin Peternel 6 god.

DV Ciciban

Mentor: odgajatelji: Jana Smolčić, Josipa Noić, Irena Delač


Lorena Tomrecaj 4. razred

OŠ Petra Zrinskog - Šenkovec

Mentor: Jasminka Mesarić


Ana Marija Špicar 2.razred SR

Graditeljska škola Čakovec

Mentor: Mag. Umj. Petar Križnar


Roko Radošević,

DV Petrinjčica - Petrinja

Mentor: Jadranka Vrbik


Patrik Hajduković, 3 razred

OŠ Doktora J. Pančića Bribir

Mentor: Dilajla Pavletić


Marija Ević, 2. razred

OŠ Zrinskih - Nuštar

Mentor: Sanja Lovrić


Stella Mikacinić, 8. razred

OŠ Ive Andrića - Zagreb

Mentor: prof. mag. art. Lahorka Rožić


Milla Anđelić, 5. razred

OŠ Ive Andrića - Zagreb

Mentor: prof. mag. art. Lahorka Rožić


Lovro Bunjan, 6,3 godina

Škola/vrtić: DV Petrinčica

Mentor: Jadranka Vrbik


Iva Juren

DV Bajka - Varaždin

Mentor: dipl.odgojitelj Martina Kazić, dipl. Odgojitelj Goranka Fluksek


Vukan Rašeta, 2 razred

OŠ Donji Lapac

Mentor: Ljiljana Klobučar


Laura Klasić 1. Razred SR

SŠ Glina

Mentor: prof. Ana Rizmaul, prof. Mario Ožaković


Anamarija Muža, 3.razred SR

SŠ Glina

Mentor: prof. Ana Rizmaul , prof. Mario Ožaković


Vito Ćuić, 6 godina

DV Maksimir - Zagreb

Mentor: Ines Vrsalović Nardelli , Anamarija Klišanić


Leonarda Steković, 7.razred

OŠ Čućerje

Mentor: Ksenija Domančić Bajić


Ines Tovernić, 8.razred

OŠ Josipa Badalića – Graberje Ivaničko

Mentor: Sunčica Blažić Stjepanović

 

Petra Cepetić, 7.razred

OŠ Josipa Badalića – Graberje Ivaničko

Mentor: Sunčica Blažić Stjepanović


Antonela Margić Mujkić, 7.razred

OŠ A.Cesarca - Zagreb

Mentor: Ksenija Domančić Bajić


Petar Nejašmić, 7.razred

OŠ A.Cesarca - Zagreb

Mentor: Ksenija Domančić Bajić

 

Ivana Šarac 8.razred

OŠ Višnjevac, Višnjevac

Mentor:Silvija Vukašinović


Lucija Matišić 4.razred

3.OŠ Bjelovar

Mentor:Bojana Matenda


Valnea Krajina 6.razred

OŠ Šestine - Zageb

Mentor: akad.slikarica Ana Barbić Katičić


Mia Ščević, 2.razred

OŠ Luka, Sesvete

Mentor:mag.prim.educ. Natalija Damjanović


Sergej Skenderija

DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Tonka Milanović 6.razred

OŠ Kajzerica - Zagreb

Mentor: prof.Nina Brkić


Nikolina Petrović

DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Filip Rodić

Škola/vrtić: DV Vukovar

Mentor: Letica Kozmar


Laura Kolić 6.godina

Škola/vrtić:DV

Mentor:I.Đaković Perak


Gabrijela Žugaj 6.4 god

Škola/vrtić:DV

Mentor: I.Đaković Perak


Ana Marina 4.razred

OŠ Zrinskih Nuštar- područna škola Marinci-Nuštar

Mentor:mag.prim.educ Marija Lesandrić


Vanessa Dupelj, 4.razred

OŠ Stubičke toplice

Mentor:Monika Barić


Tony Radović, 4,5godina

DV Rijeka , CPO Maestral, PPO Belveder

Mentor:Brankica Jereb


Jana Prpić 6.godina

DV Karlovac

Mentor: Andreja Šeketa , Branka Petrović Brnardić


Adrianao Jagušić 5.razred

OŠ Vladimir Nazor - Križevci

Mentor:Ana-Maria Smoljanec


Leo Vračić 3.razred

OŠ Ante Starčevića - Rešetari

Mentor:Slađana Ninković


Ana Popović 8.razred

OŠ Ljubo Babić,Jastrebarsko

Mentor:Ivana Strmečki Vučina


Martina Paić 5.razred

OŠ Julija Benešića-Ilok

Mentor:Kristina Hrubik


Patrik Božičević 6.godina

DV Vedri Dani Stari Mikanovci

Mentor: Ankica Jelić


Lea Kapoši 5.razred

OŠ Zrinskih , Nuštar

Mentor: mag.prim.educ. Nevenka Škrabo


Marin Pavić 3.razred

Škola/vrtić:OŠ Bjelovar

Mentor:Mira – Ankica Klarić


Ivana Bošnjak 6.razred

OŠ Julija Benešića-Ilok

Mentor:Kristina Hrubik


Mia Nikić, 5.razred

OŠ Lovre. Pl. Matačića

Mentor: prof. Vesna Zaimović, prof. Marija Barlek

 

Noa Galešić 3.razred

OŠ Sv.Filip Jakov

Mentor: Dražena Strpić


Mare Birkeš 7.razred

Katolička Osnovna Škola - Šibenik

Mentor: Milena Mikulandra

Lucija Marijela Štambuk 5.razred

OŠ Ivan Merz - Zagreb

Mentor: prof. mag.art. Lahorka Rožić


Nika Koščak 6 godina

DV Čira-Čara - Varaždin

Mentor: Žaklina Antolić & Valentina Magaš


Marko Kurucić

DV Vukovar 2

Mentor:Letica Kozmar


Tin Saletović 6 godina

DV Ciciban – Velika Gorica

Mentor:Jana Smolčić, Josipa Nuić, Irena Delać


Ivana Pečar 2.razred SŠ

Škola za umjetnost,dizajn,grafiku i odjeću Zabok

Mentor:Carmen Bačura Potočić


Petra Putna 1.razred

OŠ dr.Josipa Pančića-Bribir

Mentor:Mirjana Jurčić


Antonija Čurković 5.razred

OŠ Braće Ribar, Posedarje

Mentor:Nada Perajić


Petra Vrbanek 1.razred

OŠ Marina Držića- Zagreb

Mentor: Zrinka Budimir


Klaudia Fulir 7.razred

OŠ Malešnica Zagreb

Mentor: prof. Petra Budiselić Gržan


Nika Gavrilović 6.razred

OŠ Jelkovec

Mentor:ak.slikar-grafičar Ivana Popovac Hristov


Jakov Biškup 5.razred

OŠ Petar Zrinski - Šenkovec

Mentor:Josip Mihalković


Matej Jurčić 1.razred

OŠ Antun Nemčić Gostovinski - Koprivnica

Mentor: Đurđica Pošta


Sara Lukić 5.razred

Oš Velika Mlaka

Mentor: Danijel Šokac


Lena Silva 3.razred

3.OŠ Bjelovar

Mentor: Mira-Ankica Klarić


Roko Presečki 2.razred

3.OŠ Bjelovar

Mentor:Suzana Turković


Hana Vidović 3.razred

OŠ Petar Zrinski – Šenkovec, Čakovec

Mentor: Ladislav Šestak Horvat


Matej Dropulić 5.godina

DV Ploče –PV Staševica

Mentor: Seka Gnječ, Viktorija Vuković


Josipa Vidović 5.razred

Oš Ivan Mažuranić - Sibinj

Mentor:Josipa Čeliković

Lucia Meštrić 5.godina

DV Rijeka CPO Maestral, PPO Delfin

Mentor: Željka Jarneić-Kraljić


Leona Romana 6 godina

DV Rijeka CPO Maestral , PPO Delfin

Mentor: Željka Jarneić-Kraljić


Karlo Rebrača

DV Nova Gradiška

Mentor: Maja Senić i Jasminka Klikić


Ivan Matika 3.razred

Oš Jordanovac/PŠ Kozjak

Mentor: Ana Opuvačić


Gabrijela Široki

DV Zvončić-Gola

Mentor: Antonija Lovak


Toni Vlaović 4.razred

OŠ Mato Lovrak – N.Gradiška

Mentor: Irena Barić


Barbara Kopić, 5,5godina

DV Travno - Zagreb

Mentor: Dubravka Marinković, Nataša Jandrlić

 

Anika Kljak 5.godina

DV Iskrica - Zagreb

Mentor: Snježana Cukrov , Vesna S.Hauzer


Josip Tomašek

DV Sesvete

Mentor: Sandra Rosić, Marija Srakec


Juraj Židak

DV Sesvete

Mentor: Sandra Rosić , Marija Srakec


Tena Sabol

DV Sesvete

Mentor: Sandra Rosić , Marija Srakec


Klara Babić 3.razred

Katolička OŠ Svete Uršule - Varaždin

Mentor: Željka Škrlec


Karla Pezer 2.razred

OŠ Ivana Kukuljevića- Belišće

Mentor: Karmen Soldo


Maksim Radanec 6,5 godina

DV Ciciban - Bjelovar

Mentor:Kristina Kunješić Fučijaš

Jakov Kožalski 7godina

DV Ciciban - Bjelovar

Mentor: Dijana Rajković


Erjona Gecaj 7.razred

OŠ Sesvetska Sopnica

Mentor:Gabrijela Dominović


Stefani Nemet 8.razred

Oš Dore Pejačević - Našice

Mentor: Sanja Portnar, Mirjana Šutalo Vulić


Ivo Nekić 6.razred

OŠ Braća Ribar - Posedarje

Mentor:Nada Perajić


David Fran 6.razred

OŠ Augusta Šenoe- Zagreb

Mentor: Petra Ružić


Izabela Klanica

Oš Dore Pejačević - Našice

Mentor: Sanja Portnar, Mirjana Šutalo Vulić


Mihaela Štefanac, 6.razred

OŠ Cetingrad

Mentor: Irena Komšić


Aleksandar Kovačić 2.razred

OŠ Petar Zrinski Šenkovec/PŠ Mačkovec

Mentor: Senka Saško

 

Mario Serdar, 6.razred

OŠ Đuro Pilar – Sl. Brod

Mentor: Karolina Čačić

 

Damjan Premec, 3.razred

OŠ Gola/PŠ Gotalovo

Mentor: dipl.uč. Violeta Pranjić


Valentina Brkić, 1.razred SŠ

Dom Učenika Sušak-Rijeka

Mentor: mag.art. Jelena Cetinja Vukelić


Milena Kosanović 3.razred

Dom Učenika Sušak-Rijeka

Mentor: mag.art. Jelena Cetinja Vukelić


Maja Ivković 4.razred

Dom Učenika Sušak-Rijeka

Mentor: mag.art. Jelena Cetinja Vukelić


Grupni rad (Roko Ukalović, Lovre Ukalović, Iskra Vodanović, Helena Bajlo, Stellla Vulić, Marijeta Lonić, Juraj Genger, Nika Sophia Schaeffer, Ana Lepoglavec, Laura Rapan)

Glazbena Udruga Čarobna Notica - Zadar

Mentor: prof. Petra Glavan